Elita chiar nu are nici o vină?…
© Photographer: Denis Pepin | Agency: Dreamstime.com
Apărăm Bucureștiul, apărăm cauze de tot felul, anunță sonor elita, considerând că este suficient să înțeleagă ea necesitatea acelor cauze și ignorând măsura în care scopul ei satisface dorințele populației. În acest mod, masa celor pentru care idealurile elitei nu mai contează crește, depășește numărul celor care sunt personajele preferate ale rubricii „vax populi” și începe să acopere și persoane educate, realizate economic, dar care și ele se văd ignorate de elite. Elitei nu-i pasă de nevoile reale ale populației, aleargă după idealuri teoretice, care pot fi ușor manipulate în orice direcție, pentru că masa chiar nu înțelege despre ce este vorba, iar atunci teoria conspirației poate spune orice. Ea s-a desprins de ceilalți, iar oamenii sancționează.
Despre ce elită vorbim? Elita academică, elita financiară, elita media, elita politică, elita societății civile, care toate pun în cârca maselor eșecurile, locale sau la scară națională, „voi sunteți needucați, voi sunteți leneși, voi…”, evitând cu orice preț discuția asupra calității activității lor. Totul se rezumă la „voi nu reușiți să ne înțelegeți, voi nu reușiți să ne urmați, voi nu ne ascultați”, nimic despre „care sunt nevoile voastre reale?”, doar „ce considerăm noi că este bine pentru voi”. Așa că elita ajunge să dialogheze formal cu o populație abstractă, așa cum și-o închipuie ea că trebuie să fie, iar glasul real, fie el și ignorant și needucat, este considerat accidental și imediat admonestat.
Tinerii din multinaționale, amendați mereu pentru absența lor la vot, tinerii de la oraș, care au votat „greșit”, bătrânii pensionari ale căror studii și a căror carieră profesională este uitată în favoare exclusivei lor clasificări după vârstă și a aderenței bănuite la „idealuri comuniste / de stânga” își văd dorințele, nevoile, necesitățile ignorate de elită, care le cere totul și nu le oferă nimic, și atunci, prin indiferență sau prin vot contra, favorizează / aleg populismul, simțindu-se excluși. <blockquote class=”pullquote alignleft”>populismul poate avea multe defecte teoretice la nivel economic, social, dar cu siguranță, prin însăși natura lui, este orientat exclusiv către nevoile imediate</blockquote> Pentru că populismul poate avea multe defecte teoretice la nivel economic, social, dar cu siguranță, prin însăși natura lui, este orientat exclusiv către nevoile imediate ale populației, indiferent dacă satisfacerea acestor nevoi este necesară pe termen mai lung sau mai scurt. Și atunci, între indiferență și atenție, oamenii aleg atenția ce li se acordă, la fel de pregătiți sau nepregătiți să înțeleagă consecințele reale, interesați doar de imediat. Iar între două campanii electorale, două referendumuri, elita se scuză, caută țapul ispășitor în indiferența sau alte defecte ale populației, dar nu-și pierde prețiosul timp ca să educe populația, pe care, din păcate, nu o mai consideră parteneră și egală în plan uman, ci un adevărat dușman. „Ai votat cu ceilalți, ești un prost, ești un incult, n-am ce să-ți mai fac!”, nu este soluția…
Și urmează Trump, Brexit, PSD și toate celelalte eșecuri ale elitei care refuză să înțeleagă că oferta celor amintiți a fost reală, că se adresa populației concrete, nu unui model abstract și că, vai ce oroare, ar putea să și reușească în ceea ce și-a propus pentru că populația s-ar putea să se mobilizeze în a pune în practică programele acestora căci, cel puțin în parte, îi oferă un răspuns la nevoi imediate. Și, pentru că ei sunt cei mulți, ei sunt majoritarii, indiferent că sunt tinerii din multinaționale sau pensionarii ce și-au trăit partea activă a vieții în comunism, mesajul naționalist, sau cel împotriva abuzurilor corectitudinii politice nu poate decât să aibă succes cât timp elita va forța în avantajul minorității și va considera corectitudinea politică un fel de dar divin… Așa că este foarte posibil ca Trump și PSD să realizeze partea din programul lor care a atras votul popular, iar Marea Britanie să nu se surpe după Brexit, indiferent de considerațiile teoretice ale elitei academice sau jurnalistice asociată cu societatea civilă devenită și ea din ce în ce mai mult societate politică…
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.