Fitness
© Photographer: Xalanx | Agency: Dreamstime.com

Sportivul amator plătește terenul, antrenorul, materialele, echipamentul, eventual suplimentele alimentare, participarea la mici competiții, transportul și se distrează. Viața lui nu depinde de rezultatele obținute.
Sportivul profesionist nu plătește nimic, ba mai mult, primește bani pentru rezultatele sale. Viața lui depinde de rezultatele obținute.
Am văzut că mulți comentatori au plâns și deplâns condițiile în care s-au obținut medalii olimpice și alte titluri de campion fără să fi fost atenți la cele de mai sus, comparând modul relaxat în care ei se duc duminica la sală, la bazin, pe stadion și fac efort atât cât simt ei că le este bine, uneori până la ora la care prietenii se strâng la o bere, fără să fie interesați de rezultat, cu modul în care sportivul profesionist trebuie să-și depășească pragul comodității, pragul durerii pentru a obține în timp scurt rezultate care să-i asigure supraviețuirea pe tot parcursul vieții.

ești sponsorizat pentru a aduce bani celor care ți-au cumpărat contractul și celor care pariază pe tine

Doar așa, din entuziasm și cu dorința de a învinge, de mult timp nu mai poți ajunge pe podium, pentru că sunt în joc tot mai mulți bani. Trebuie să depășești cu mult pragul durerii, volumul normal de efort accesibil corpului tău, pentru că nu mai ești susținut doar pentru a-mi umple timpul cu un divertisment plăcut, care să mă trimită și pe mine să fac mișcare, ci ești sponsorizat pentru a aduce bani celor care ți-au cumpărat contractul și celor care pariază pe tine.
Ăsta este motivul pentru care au apărut dopajul și bătaia (de fapt o anumită formă de dominare, că nimeni nu bate din sadism – nu vorbim aici de nebuni de tot felul!). Așa că bătaia nu este altceva decât o altă formă de dopaj care lasă, într-un fel, mai puține sechele pe corpul fizic și mai multe pe corpul emoțional. Soluția nu este alta decât întoarcerea la sportul amator – iar asta nu mai este posibil… 🙁

Vlad T. PopescuBlog sare și fumidei© Photographer: Xalanx | Agency: Dreamstime.com Sportivul amator plătește terenul, antrenorul, materialele, echipamentul, eventual suplimentele alimentare, participarea la mici competiții, transportul și se distrează. Viața lui nu depinde de rezultatele obținute. Sportivul profesionist nu plătește nimic, ba mai mult, primește bani pentru rezultatele sale. Viața lui depinde de rezultatele...un blog Vlad T. Popescu