Cymbal player
© Photographer: Starblue | Agency: Dreamstime.com

Să spui că maneaua este muzica populară a zilei de azi, şi asta exact în sensul definiţiei date pentru folclor, este, pentru unii, un sacrilegiu.

Te însoţeşte în toate momentele vieţii tale, fericite sau nefericite: nuntă, botez, înmormântare. Şi îţi place pentru că reflectă principalele tale preocupări, aspiraţii, sentimente: vrei să reuşeşti în viaţă, să fii fericit, bogat, să iubeşti şi să fii iubit, vrei, oricât de păcătos este gândul, să-ţi piară duşmanii.
Este uşor de recunoscut, chiar şi de către cei care o desconsideră, relativ puţini după o statistică filtrată de elitisme, câteva acorduri fiind suficiente pentru a stabili, fără nici o îndoială, cărui gen îi aparţine. Şi îţi permite să-l categoriseşti imediat pe cel care o cântă sau o ascultă. O auzi cu ocazia concertelor mai mult sau mai puţin formale, dar şi la petreceri, unde te instigă la dans, dacă ai suficient curaj să te manifeşti astfel în public, la locul de muncă, unde îţi alungă stresul şi o poţi fredona, dar şi pe stradă, în maşină, în tren…
Şi pare a fi compusă de un autor anonim pentru că toţi ne simţim în stare să gândim pe un ritm şi cu o rimă asemănătoare. Parţial, cele spuse se potrivesc muzicii uşoare, cu toate speciile ei, dar sunt momente ale vieţii în care pe aceasta nu poţi să o asculţi. Tot parţial se potrivesc muzicii simfonice, culte, dar nu ai dansa pe ea. Rock-ul şi jazz-ul au o sinceritate asemănătoare, dar puţini le agrează şi le fredonează.
Definiţia s-ar potrivi perfect muzicii populare. Dar asta numai dacă ne acordăm, parţial, la un timp trecut, când ea însoţea, într-adevăr, ascultătorii în toate momentele vieţii lor. De potrivit, azi, se potriveşte numai manelelor. Oricât de şocant, iresponsabil cultural şi descalificator ni s-ar părea. Pentru că nu este nuntă, botez sau parastas la care să nu fie prezentă. Pentru că vorbeşte chiar despre bani şi cum îi facem azi: cu toţii dincolo de barierele cinstei şi grijii pentru cel sărac. Despre iubire şi cum o trăim azi: cu violenţă carnală şi lipsiţi de sentimente profunde. Despre duşmani şi cum să-i distrugem, când ne aflăm cu toţii într-un loc lipsit de conştiinţă civică. Pentru că o recunoaştem, nu stăm nici o secundă pe gânduri când îi punem eticheta şi este prezentă peste tot.
Să spui că maneaua este muzica populară a zilei de azi, şi asta exact în sensul definiţiei date pentru folclor, este, pentru unii, un sacrilegiu. Istoria va dovedi că am dreptate. Protestul împotriva manelelor este, altfel, justificat. Dar numai indirect! Pentru că protestul, cu excepţia muzicologilor profesionişti, a căror reţinere este explicabilă în faţa rudimentarităţii melodice a importului de sorginte orientală, se adresează precarităţii preocupărilor, aspiraţiilor şi sentimentelor pe care le trăim la scară naţională. Când acestea se vor schimba, în bine, ieşind de sub imperiul infracţionalităţii general acceptate, atunci folclorul contemporan va căpăta alte ritmuri, alte rime. Până atunci, maneaua este muzica noastră cea de toate zilele!

Vlad T. Popescu
Acest articol poate fi preluat fără modificări și cu precizarea sursei.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Vlad T. PopescuBlog sare și fumidei© Photographer: Starblue | Agency: Dreamstime.com Să spui că maneaua este muzica populară a zilei de azi, şi asta exact în sensul definiţiei date pentru folclor, este, pentru unii, un sacrilegiu. Te însoţeşte în toate momentele vieţii tale, fericite sau nefericite: nuntă, botez, înmormântare. Şi îţi place pentru că reflectă principalele...un blog Vlad T. Popescu