Memorialul Usui
REIHO CHOSO USUI SENSEI KUDOKU NO HI
(Epitaf) În amintirea bunăvoinţei lui Usui-sensei, fondator al Reiho
Celui care, ca urmare a studiului şi prin exerciţiu, a atins virtutea, şi care, predându-le celorlalţi această metodă de izbăvire trebuie cinstit. Căci doar cel care are aceste merite poate fi numit maestru fondator. Toţi înţelepţii, filosofii şi oamenii străluciţi din trecut, ca şi fondatorii noilor şcoli şi religii au fost astfel şi Usui-sensei se poate număra printre ei. Usui-sensei a dezvoltat metoda îmbunătăţirii minţii şi a corpului ca un tot, cu ajutorul puterii universale. Auzind de renumele lui, nenumăraţi oameni, de prin toate locurile, s-au adunat şi l-au rugat să-i înveţe calea metodei spirituale şi să-i vindece.
Numele lui era Usui şi celălalt nume Gyoho (Kyoho). Era născut în satul Taniai, districtul Yamagata, prefectura Gifu. Strămoşul lui a fost Tsunetane Chiba. Numele tatălui său era Taneuji, cunoscut şi ca Uzaemon. Numele de familie al mamei era Kawai.
Sensei era născut în primul an al epocii Keio, numită Keio Gunnen (1865), în 15 august. A fost un elev sârguincios şi dotat, remarcându-se printre colegii lui. Adult, a călătorit în Europa, America şi China, pentru a studia. Căuta succesul în viaţă, dar nu reuşea să-l obţină. Muncea din greu, dar adeseori nu avea noroc şi trăia în nevoi. Dar nu se dădea bătut şi se străduia să înveţe tot mai mult.
Într-o zi a mers la Kurama Yama pentru a trece printr-o încercare spirituală ascetică (Shyu-gyo). La începutul celei de-a douăzeci şi una zi, a simţit deasupra capului energia spirituală (Reiki). A atins atunci iluminarea şi a înţeles calea spirituală. Când a utilizat-o mai întâi asupra lui, rezultatul benefic s-a văzut imediat. Pe urmă a încercat-o asupra membrilor familiei. Cum se dovedea la fel de eficientă, a decis că e mai bine să o împărtăşească şi altora, nu să o păstreze doar în interiorul familiei. S-a mutat şi a deschis în aprilie, cel de-al unsprezecelea an al epocii Taisho (1922) un centru de pregătire în Harajuku, Aoyama, Tokyo, pentru a preda şi a practica metoda sa spirituală. Mulţi oameni veneau de departe, cereau îndrumare şi terapie, iar în faţa clădirii erau înşirate numeroase perechi de încălţări.
În septembrie, al doisprezecelea an al epocii Taisho (1923) a avut loc un cutremur devastator. Peste tot vaietele şi durerea celor răniţi. Usui-sensei, plin de compasiune pentru aceştia, şi-a utilizat puterea vindecătoare pe supravieţuitori, vindecând şi salvând nenumăraţi oameni. Este o relatare foarte pe scurt a activităţilor sale.
După asta, centrul de pregătire a devenit prea mic. În februarie, al paisprezecelea an al epocii Taisho (1925) s-a mutat într-un nou centru în Nakano, lângă Tokyo. Datorită faimei sale tot mai mari, adeseori era invitat în diverse locuri şi sensei, acceptând invitaţiile, a mers la Kure, apoi la Hiroshima şi Saga, ajungând şi la Fukuyama. În timpul şederii la Fukuyama s-a îmbolnăvit pe neaşteptate şi a murit, la 62 de ani. Era 9 martie, al cincisprezecelea an al epocii Taisho (1926).
Pe soţia sa o chema Sadako, din familia Suzuki. Au avut un băiat şi o fată. Numele băiatului era Fuji, el a avut grijă de familie după dispariţia tatălui său. Sensei era blând şi modest şi niciodată nu s-a purtat ostentativ. Era un om înalt şi puternic. Mereu cu zâmbetul pe buze. Confruntat cu adversitatea căuta soluţia cu fermitate şi răbdare. Era talentat în multe domenii şi-i plăcea să citească, cunoştea în profunzime istoria, medicina, psihologia, artele divinaţiei, incantaţiile, fizionomia şi textele budiste.
Metoda spirituală nu vindeca doar bolile, ci echilibra şi spiritul, iar corpul se vindeca datorită calităţilor înnăscute, astfel obţinându-se fericirea.
Când a venit vremea să predea, la început îi făcea pe elevi să înţeleagă preceptele împăratului Meiji, apoi le indica să rostească dimineaţa şi seara cele Cinci Principii, şi să le aibă permanent în minte:
În primul rând: azi nu te enerva; în al doilea rând: azi nu te îngrijora; în al treilea rând: azi fi recunoscător; în al patrulea rând: azi munceşte cu sârguinţă; în al cincilea rând: azi fii bun cu ceilalţi.
Cei care se ţin de aceste învăţături valoroase ale înţelepţilor din vechime se vor educa şi disciplina. Sensei a numit învăţăturile sale „metoda secretă a binecuvântării“ şi „vindecarea spirituală a multor boli“. Remarcabile învăţături. Mai mult, când sunt predate, trebuie să fie cât mai simple posibil şi să nu fie dificil de înţeles. Este important să porneşti la drum dintr-un loc cunoscut. Iar când stai în gassho şi rosteşti Principiile, gândirea sănătoasă şi pură este cultivată. Adevărata valoare se dezvăluie practicând zilnic. Este motivul pentru care metoda s-a răspândit atât de mult.
De curând, lumea s-a schimbat şi gândurile oamenilor sunt altele. Din fericire, răspândirea metodei spirituale va fi de mare ajutor celor cu mintea confuză sau lipsiţi de moralitate. Nu este ea oare benefică vindecării bolilor cronice şi a lungilor suferinţe?
Numărul celor care au învăţat de la sensei trece de 2000. Unii, rămaşi în Tokyo, au grijă de centrul întemeiat de sensei, alţii au plecat în diferite provincii pentru a răspândi învăţătura. Deşi sensei a murit, metoda sa spirituală va continua să se răspândească. Ce lucru minunat a făcut sensei împărtăşind oamenilor metoda spirituală după ce el a atins iluminarea!
Peste o vreme, discipolii s-au adunat şi au decis să ridice în onoarea lui această piatră memorială în cimitirul templului Saihoji, din Tokoyama, şi să răspândească mai departe metoda spirituală. Am fost rugat să scriu aceste cuvinte. Cum am apreciat profund opera sa şi m-am bucurat de prietenia pe care o arăta discipolilor, n-am putut refuza rugămintea şi am scris această cronică pentru ca oamenii să-şi aducă aminte să se gândească cu veneraţie la el.
Alcătuit de : Masayuki Okada, doctor în litere
Caligrafiat de: vice-amiral în rezervă Juzaburo Ushida
Februarie, al doilea an al epocii Showa (1927)
Traducere de Vlad T. Popescu
(au fost utilizate mai multe surse în limbile engleză şi franceză)
Textul poate fi utilizat doar cu mentionarea sursei!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.