Cu excepția studenților de la transporturi, cărora li se spune încă din primul an cât de important a fost pentru evoluția omului modul în care s-a deplasat, ca să capete identitate de breaslă, cum ne fâțâim noi de colo-colo ni se pare cel mult o problemă administrativă, ceva sâcâitor, dar minor.
Ei bine, este mult mai important decât pare și ceea ce suntem, cultural, dar și genetic, este rezultatul modului în care am ajuns cu mărfurile mai departe, am găsit fete pe tărâmuri mai îndepărtate, am stăpânit materia și ne-am depășit cu mult, în forță și viteză, condiția umană.
Și dacă tot aici, într-un domeniu aparent minor, pot fi observate primele semne ale decadenței?…
Când eram eu mic, ca să spun așa, era o rușine să mergi cu tricicleta dacă te țineau picioarele să te dai cu trotineta, era o rușine să mai mergi cu trotineta dacă te puteai ține pe o bicicletă și era patetic să mai mergi cu bicicleta dacă aveai vârsta pentru obținerea carnetului de conducere.

Acum am luat-o în sens invers…
Mașina, după ce a trebuit să se limiteze la două pedale, acum trebuie să fie fără șofer, așa că, în curând, descendenții noștri vor stăpâni soft-ul mașinii, nu viteza și puterea ei. Dacă nu vor renunța oricum la ea pentru bicicletă care, sănătoasă ca sport și divertisment, devenită mijloc principal de transport, limitează fabulos de mult orizontul până la care ne propunem să ajungem. Nu, nu o să puteți să mergeți cu bicicleta la mare sau la munte în fiecare weekend!
Dar și bicicleta pare trecută, acum la modă este trotineta. Eventual electrică. Și o să ne permitem să mergem tot mai aproape (alo, este țara cu viteza medie de 45 km/h pe calea ferată, nu vă amăgiți că mergeți cu trenul între două trasee pe trotinetă!), tot mai încet.
Aștept momentul în care vor fi foarte la modă tricicletele, rezervate astăzi persoanelor cu dificultăți în a-și ține echilibrul, sau celor de vârsta a treia și peste. Ne vom fi întors, noi și întreaga civilizație, la vârsta de patru ani. Cine o să fie bunicul care o să ne dea sau nu drumul să ne jucăm pe afară?…

Photo credit: ramon_perez_terrassa on Visual hunt / CC BY-NC-ND

Vlad T. PopescuBlog sare și fumculturaCu excepția studenților de la transporturi, cărora li se spune încă din primul an cât de important a fost pentru evoluția omului modul în care s-a deplasat, ca să capete identitate de breaslă, cum ne fâțâim noi de colo-colo ni se pare cel mult o problemă administrativă, ceva sâcâitor,...un blog Vlad T. Popescu