Autorul, Clayton Dayton, este rezident la Massachusetts General Hospital din Boston. A absolvit medicina la Columbia University

Vara trecută, un grup de cercetători de la University of Californa, Los Angeles (UCLA) au publicat discret rezultatele (http://www.aging-us.com/article/100981/text) unei noi abordări în tratamentul bolii Alzheimer. Ce au descoperit a fost uluitor. Deși scara desfășurării studiului era mică, fiecare participant a dovedit așa o îmbunătățire evidentă încât aproape toți au avut valori normale la testul de memorie și cogniție făcut la încheierea studiului. Practic, a fost o vindecare.

Descoperire importantă nu doar pentru că boala Alzheimer devine din ce în ce mai comună pe măsură ce populația îmbătrânește, ci și pentru că tratamentul actual oferă cel mult îmbunătățiri minore. În iulie anul trecut un studiu clinic pe scară largă a descoperit beneficii minore la pacienții cărora li se administrase un nou medicament numit LMTX. Imediat după asta, un alt medicament în care se puseseră speranțe menit să țintească proteina amiloidă, un reper al bolii Alzheimer, a eșuat la primul test clinic pe scară largă. Cu doar două luni în urmă, Merck a anunțat rezultatele testelor unui medicament botezat verubecestat, menit să inhibe formarea proteinei amiloide. Cu nimic mai bun decât efectul placebo.
Rezultatele de la UCLA nu se datorează unui nou medicament cu rezultate incredibile, nici unei noi descoperiri medicale. Cercetătorii au utilizat mai degrabă un protocol consistând din mai multe schimbări ale stilului de viață menite să optimizeze parametrii metabolici – cum ar fi inflamațiile și rezistența la insulină – asociați cu boala Alzheimer. Printre altele, participanții au fost sfătuiți să-și schimbe dieta (introducând mai multe vegetale), să facă sport, să învețe tehnici de manageriere a stressului și să-și îmbunătățească somnul. Un efect secundar imediat a fost și scăderea în greutate.
Studiul este remarcabil nu numai pentru rezultatele uluitoare, ci și pentru paradigma alternativă pe care o reprezintă în tratamentul bolilor cronice complexe. S-au cheltuit miliarde de dolari în efortul de a înțelege bazele moleculare ale Alzheimer cu speranța că asta va duce la un tratament, sau, cel puțin, la terapii mai eficiente. Și, deși am lărgit cunoașterea bolii, nu am ajuns la tratamente de succes.
Situația este asemănătoare cu aceea a altor boli cronice cu care ne luptăm, cum ar fi diabetul și bolile cardio-vasculare. Chiar dacă avem medicamente eficiente pentru ele, nici unul nu este perfect și toate au efecte secundare nedorite. Am ajuns la o înțelegere avansată a procesului celular aflat la originea bolii, dar stăpânirea lui – necesară unui tratament – a rămas difuză.
Cunoscând aceste dificultăți, cercetătorii de la UCLA au optat pentru o abordare diferită. Pornind de la premiza că Alzheimer este o manifestare particulară a dezordinii unui sistem complex, au încercat să optimizeze sistemul schimbând input-ul. Altfel spus, au decis să se poziționeze în afara ansamblului molecular și să se concentreze pe mediul în care acesta evoluează. Deși nu putem spunem cum de a mers asta la nivel celular, important este c a funcționat.
Metoda nu este în întregime nouă. Cercetătorii au demonstrat deja că schimbări diverse ale stilului de viață îmbunătățesc starea în bolile cardio-vasculare, diabet și hipertensiune. Dar este dificil pentru această abordare să fie implementată, cel puțin din două motive. Unul, protocolul este mult mai dificil decât luarea a două pastile seara la culcare. Pacienții au nevoie de educație continuă, consiliere și sprijin pentru a obține schimbările necesare. Al doilea, tratamentul farmaceutic este mult prea bine încetățenit în sistemul medical. Companiile de asigurări plătesc pentru medicamente, nu pentru schimbarea stilului de viață. Iar medicii sunt învățați farmacologie, nu nutriție.
În ciuda acestor dificultăți, este timpul să luăm mult mai în serios aceste abordări. Numărul cazurilor de Alzheimer se va tripla în următoarele trei decenii, ajungând la 14 milioane doar în Statele Unite. Diabetul și alte boli cronice vor urma o traiectorie similară. Încercarea de a ne confrunta cu epidemia numai prin medicație va duce la noi probleme, de la costuri prohibitive la efecte secundare nedorite, fără a ne adresa cauzelor. Știm că schimbarea stilului de viață funcționează în cazul multor boli cronice, uneori la fel de bine ca medicamentele. Este momentul să fie mai mult decât o sugestie făcută la sfârșitul controlului mediacal anual, este timpul să facem o schimbare majoră, și nu numai în cazul Alzheimer, ci al tuturor bolilor cronice.

Aeon counter – do not remove

Traducere din AEON magazine
https://aeon.co/ideas/lifestyle-changes-not-a-magic-pill-can-reverse-alzheimers

Vlad T. PopescuBlog sare și fumSpiritualitate, cursuri, evenimenteideiAutorul, Clayton Dayton, este rezident la Massachusetts General Hospital din Boston. A absolvit medicina la Columbia University Vara trecută, un grup de cercetători de la University of Californa, Los Angeles (UCLA) au publicat discret rezultatele (http://www.aging-us.com/article/100981/text) unei noi abordări în tratamentul bolii Alzheimer. Ce au descoperit a fost uluitor. Deși...un blog Vlad T. Popescu