Înțelegem și nu înțelegem destul despre mandale pentru că structuri similare apar în toate culturile ca spații sacre de origine naturală, vârfuri de munte, peșteri, sau construite de mâna omului, temple, biserici, toate asociate cu divinitatea sau cu entități spirituale superioare. Deci și mandalele sunt spații sacre apărute în procesul trecerii de pe tărâmul suferinței către tărâmul împlinirii.

Spații sacre ce reproduc, bi sau tridimensional, dimensiuni superioare (chiar întreg universul), sau sunt porți către aceste dimensiuni. Ele îi amintesc privitorului, sau celui care le desenează/construiește, de imanența sacrului în univers și de potențialul pe care îl are, deci îl asistă pe calea către iluminare. Contemplând mandala unei divinități, sau chiar mandala personală, ești adus în starea de iluminare, de descoperire a divinității din tine. În starea de extaz în care te percepi ca parte a Întregului.

Există multe tehnici de a realiza o mandală, pornind de la spațiul sacru al unei divinități și până la structura de formă desenată liber de o persoană, cu sau fără puncte de sprijin ajutătoare (așa cum propune Jung). Există și mandale ce au un suport numerologic și o logică de creștere precum mandala zilei de naștere pe care o puteți vedea utilizând aplicația aflată pe acest site.

Cele care pornesc de la spațiul sacru al unei divinități respectă reguli enunțate în textele sacre, de cele mai multe ori inspirate de chiar acea divinitate.

Cele pornite din imaginația unei persoane, pe o temă dată sau nu, cu puncte ajutătoare sau nu, inventariază universul interior al persoanei descoperind acolo divinitatea interioară sau ceea ce blochează contactul cu aceasta. Iar structurile arhetipale apar oricum.

Cele care sunt construite numerologic pe baza datei de naștere oferă pentru toți cei născuți într-o anumită zi (și se poate merge până la ora și minutul nașterii) potențialul lor divin și barierele pe care le pot întâmpina. Ca parte oricât de imperfectă a Întregului purtăm în noi tiparul arhitecturii sacre.

Toate aceste variante bidimensionale pot fi privite și ca proiect al unei construcții tridimensionale și secretul contemplării mandalei constă în a lăsa să iasă din plan structura sacră, așa cum tot dintr-un plan poate răsări o stupa sau o biserică, pentru a vedea cum arată spațiul interior și pentru a te putea plimba prin el.

Chiar și mandalele realizate în afara unui spațiu sacru și a unei tematici sacre pot oferi celui care le contemplă forme de inițiere, privind aici inițierea ca acces la o dimensiune superioară, la o entitate spirituală superioară sau chiar la sinele superior al persoanei. De aceea inventarul este mai bun atunci când este realizat fizic de persoana interesată, decât atunci când este oferit pur și simplu un rezultat final, așa că sfatul meu este de a pune mâna pe hârtie și pe creioane colorate!

Descărcați și colorați câteva modele simple de mandale

Vlad T. Popescu
Acest articol poate fi preluat fără modificări și cu precizarea sursei.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

Vlad T. Popescue-Mandala și numerologie altfelSpiritualitate, cursuri, evenimentee-mandalaÎnțelegem și nu înțelegem destul despre mandale pentru că structuri similare apar în toate culturile ca spații sacre de origine naturală, vârfuri de munte, peșteri, sau construite de mâna omului, temple, biserici, toate asociate cu divinitatea sau cu entități spirituale superioare. Deci și mandalele sunt spații sacre apărute în...un blog Vlad T. Popescu