Istoria mandalei numerologice, a e-mandalei, așa cum a fost
Interpretarea (terapeutică a) mandalei numerologice (numită e-mandala pentru a evita suprapunerea exagerată cu mandala din spațiul cultural hindus/budist) reprezintă rezultatul unor căutări personale de mai bine de un deceniu. Am fost atras de mandale și de semnificația lor și, la început, am fost încântat de cele spuse de Robert Thurman în Mandala (Shambhala, 1997), apoi am trecut prin reprezentarea grafică a analizei numerologice, așa cum o face doamna Ursula Irrgang în Mandale de lumină (Medialux, 2009). Un punct de pornire a fost și ceea ce am învățat de la Georgeta Popescu, atât despre mandalele Ursulei Irrgang cât și despre C.G. Jung.
Aveam nevoie însă de o interpretare, așa că m-am întors la cel care mi-a stânit curiozitatea față de numerologie, R.A. Schwaller de Lubicz, cu a sa Etudes sur le nombres (A Study of Numbers: A Guide to the Constant Creation of the Universe, Inner Traditions, 1986) și am descoperit-o absolut întâmplător pe Rosalind Pape și ale sale minunate desene pentru a vedea altfel culorile numerelor (www.blueprint4creation.com). De abia pe urmă am început să-l înțeleg puțin pe C.G. Jung.
Primele exerciții de interpretare le-am făcut la seminariile din București, apoi în taberele (prima serie) de la Olănești.
Cum sistemul s-a dovedit practic și am văzut că oferea informații utile și un sprijin în conectarea la sinele superior al altei persoane, iar Ciprian Morar m-a ajutat cu prima variantă a unei aplicații care realiza rapid e-mandala, cu câțiva ani în urmă am adunat ceea ce știam sub forma unui curs și am inserat primele informații despre sistem în Terapia PSI și în Mandale în irealitatea imediată. Inspirat de efervescența creată în jurul sistemului, Ciprian Morar a realizat și prima aplicație ce afișa e-mandala unui număr.
Pentru că este necesară în practica vieții de zi cu zi, am dezvoltat și interpretarea mandalei unei relații, care folosește ca suport tehnic e-mandala zilei de naștere, apoi am realizat o vreme, până când am rafinat interpretarea, e-mandala unei zile oarecare, pentru a vedea ce poate oferi ea specific, în bine sau în rău.
Așa a început ceea ce se numea interpretarea terapeutică a mandalei zilei de naștere și azi este e-mandala, sistemul de interpretare pe baza datei și a numelui a unei zile de naștere, a evenimentelor posibile într-o zi oarecare, a unei relații, a unui nume.
Această versiune bidimensională a mandalei poate fi privită și ca proiect al unei construcții tridimensionale, iar secretul contemplării mandalei constă în a lăsa să iasă din plan structura sacră, așa cum tot dintr-un plan poate răsări o stupa sau o biserică, pentru a vedea cum arată spațiul interior și pentru a te putea plimba prin el. Bună parte din experiența mea în interpretarea mandalelor este legată de aceste mandale construite pe baza numerologiei și a geometriei sacre, în care aproape întâmplător am ales o structură cu simetrie tipică conectării la Sinele Superior.
Au mai realizat aplicații care au fost de mare ajutor și Ovidiu Crăciun (www.birthdaymandala.com), și Gabriel Munteanu (www.e-mandala.ro), și Adrian Ciomaga (varianta pentru Android, din păcate neactualizată).
Tot în prima etapă consider că au fost importante discuțiile avute cu primii elevi care au aplicat în terapie și consiliere ceea ce azi numesc e-mandala 1.0, și-i amintesc aici pe cei mai sârguincioși: Corina Laura Nae (care a realizat și parte din grafica necesară cursului), Răzvan Decuseară, Iulia Cruț, Lucica Golban, dar și cu mulți alții care au pus întrebări interesante care m-au obligat să dau răspunsuri necesare.
Analizând încă o dată Numerologia lui Lubicz am descoperit o cale de a merge mai departe cu interpretarea, de a adânci pe încă un nivel diviziunea și oglindirea, operațiile care, împreună cu șirul lui Fibonacci, oferă informațiile necesare interpretării și conectării. O vreme am căutat forma care să permită atât interpretarea rațională, cât și contemplarea. Așa a apărut e-mandala 2.0 și de mare ajutor a fost aplicația realizată de Gabriel Munteanu.
Noua formă la care am ajuns oferă posibilitatea de a rafina interpretarea implicației trecuturilor asupra prezentului.
Vlad T. Popescu
Interpretarea e-mandalei este o tehnică de observare a realității ce nu poate fi dovedită științific, în întregime subiectivă și care ține de imaginația consilierului pentru dezvoltarea personală, iar informațiile primite pe această cale nu sunt adevăruri absolute, ci părerea personală a consilierului formată în urma interpretării mandalei zilei de naștere, a mandalei numelui, a relațiilor, a unor parametri ce pot fi povestiți, dar nu și dovediți. Întreaga interpretare poate fi privită ca o poveste scrisă de consilier fiind inspirat de clientul său, sau de mandala zilei curente. În măsura în care considerați că el a scris frumos povestea, că vă ajută la conștientizare și recăpătarea echilibrului și a resurselor interioare, țineți cont de ea. În cazul în care nu vi se pare o poveste inspirată a vieții dumneavoastră, puteți ignora interpretarea.
Vlad T. Popescu
Acest articol poate fi preluat fără modificări și cu precizarea sursei.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.