Încercând să explic, la un ceai și o carte, programul nostru editorial mi-a venit să încerc o definire a evoluției personale versus evoluția spirituală. Mi-au apărut brusc noțiunile de evoluție orizontală și evoluție verticală. Mi-am propus să definesc pe viitor (cel puțin în contextul colecțiilor de carte, dacă nu și al cursurilor și seminariilor) evoluția personală ca evoluție pe orizontala unuia din aspectele noastre, fizic, emoțional, mental sau spiritual, pentru împlinirea la maxim a potențialului pe acel palier, cu aspect de evoluție individuală, personală, mai puțin preocupat de ceilalți, și să definesc evoluția spirituală ca evoluție pe verticală, pentru trecerea atenției, a centrului de greutate, de la fizic la emoțional, de la emoțional la mental, de la mental la spiritual, pentru împlinirea la maxim a rostului nostru în acest univers, preocupat permanent de ceilalți prin ceea ce numim compasiune.
Ambele sunt căi de evoluție, aspecte ale unui aceluiași proces, căci nu poți să urci dacă nu ai treptele bine fixate, dar este bine să identifici în lecturi și în practici dacă este vorba de evoluție personală sau de evoluție spirituală pentru a elimina o serie de confuzii. Cum ar fi aceea legată, de exemplu, de tehnicile prin care te mobilizezi mai bine pentru realizarea unui obiectiv adeseori extrem de pragmatic, eventual acela de a fi un mai bun agent comercial (vezi Zig Ziglar, pe numele lui editorial), care poate fi atins lucrând cu tine foarte intens pe palier fizic, pentru a sta mai frumos în picioare, pe palier emoțional, pentru a-ți domina prin inteligență emoțională clientul, pe palier mental, pentru a calcula înaintea celuilalt, dar fără a-ți propune trecerea de pe un palier pe altul, fără a-ți propune manifestarea compasiunii față de celălalt. Obiective necesare în viața de zi cu zi, obiective de care te apropii tot prin literatură motivațională, dar nu este bine să le consideri a fi automat și evoluție spirituală.
Și invers, nu vei deveni un mai bun vânzător/agent comercial dacă îți vei fi fixat ca scop trecerea atenției de pe un palier pe altul, către cel spiritual, ba chiar dimpotrivă, vei rata aspecte importante din viața ta.
De aceea vă propun să evaluați cărțile citite, școlile urmate, tehnicile practicate sub acest aspect și să nu mai cereți, de exemplu, de la Reiki mai întâi și mai întâi atingerea unor obiective materiale (puterea și banii), iar de la NLP evoluția spirituală (liniștea interioară și bucuria de a trăi) înainte de orice altceva.
Evoluție orizontală, evoluție verticală – ambele sunt la fel de necesare, prin ambele trecem, uneori în același timp, doar să știm ce facem și ce așteptări este firesc să avem.

Vlad T. PopescuSpiritualitate, cursuri, evenimenteconsiliere,ideiÎncercând să explic, la un ceai și o carte, programul nostru editorial mi-a venit să încerc o definire a evoluției personale versus evoluția spirituală. Mi-au apărut brusc noțiunile de evoluție orizontală și evoluție verticală. Mi-am propus să definesc pe viitor (cel puțin în contextul colecțiilor de carte, dacă nu...un blog Vlad T. Popescu