Adeseori, când suferim dureri sau pierderi de un anumit fel, iertarea pare copleșitoare, prea complicată pentru a fi luată în calcul. Cum să iertăm dacă nu ni s-a cerut iertare și nu ni s-au dat explicații pentru ce ni s-a făcut? Cum să ne gândim la iertare când simțim că acea persoană nu a făcut nimic ca să „merite“ iertarea noastră? De unde să începem?
Efortul de a ierta nu este ușor. Poate că deja ai încercat să ierți pe cineva și pur și simplu nu ai putut. Poate că ai iertat, iar persoana nu a avut remușcări și nu și-a schimbat poziția față de relele făcute – și te-ai trezit retrăgându-i iertarea.
Iertarea nu este un lucru ușor pentru niciunul dintre noi și nu folosește la nimic să minimizăm complexitatea actului iertării. Cel mai bine este să împărțim iertarea în înghițituri mai mici și să începem de acolo de unde suntem. Spune povestea atâta timp cât ai nevoie. Numește rănile până când nu te mai înțeapă inima. Oferă iertarea atunci când desprinderea ta de trecut va fi fără întoarcere. Reconciliază sau renunță la acea relație, după cum îți este voia.
Să ierți nu este ușor, dar este calea către vindecare. Nu a fost ușor pentru Nelson Mandela să petreacă douăzeci și șapte de ani în închisoare, dar când oamenii îmi spun ce risipă a fost le spun că nu, nu a fost nici o risipă. I-a luat douăzeci și șapte de ani să se transforme dintr-un tânăr radical furios, neiertător în simbolul reconcilierii, al iertării și al onoarei care să poată scoate țara din ruinele războiului civil și ale auto-distrugerii.
Suferința noastră, durerea noastră și pierderile noastre au puterea de a ne transforma. Nu întotdeauna pare drept, nici nu este ușor, dar un bine enorm urmează marii tristeți. Să ascultăm cu inima…

Domnul ne iartă necondiționat
Așa că
Hoțul de pe cruce va muri pe cruce
Însă iertarea îi va elibera spiritul
Dar dacă tu și cu mine, văzând cum crește
mormanul pierderilor dureroase
Vom mai muri de o mie de ori până la moarte?
Tânjind după răzbunare, vom muri sufocați de setea ei?
Va fi furia ce ne umple rugul pe care vom arde?
Ne vom poticni de fiecare obstacol?
Și vom rămâne în capcana mizeriei?
Sau o să prindem ocazia de a evada
urmând calea acolo unde merge ea
Dincolo de întrebări și remușcări
Asta este șansa noastră
Prinde șansa asta
Și evadează

un text de Desmond M. Tutu

Vlad T. PopescuCărți de citit, filme de văzutSpiritualitate, cursuri, evenimentecultura,spiritualitateAdeseori, când suferim dureri sau pierderi de un anumit fel, iertarea pare copleșitoare, prea complicată pentru a fi luată în calcul. Cum să iertăm dacă nu ni s-a cerut iertare și nu ni s-au dat explicații pentru ce ni s-a făcut? Cum să ne gândim la iertare când simțim...un blog Vlad T. Popescu