“Este dovedit științific!” În general de către cercetătorii britanici sau de către oamenii de știință ruși. Un argument imbatabil și care circulă ca un virus cu răspândire rapidă, virulența bazându-se pe atractivitatea mesajului, la modul “eu sunt primul care vă spun asta!”, pe autoritatea pe care o conferă mesajul, la modul “eu v-am spus asta, înseamnă că mă pricep, da?”, pe beneficiile mesajului, la modul “v-am aiurit, o să veniți după mine și o să înghițiți acum toate naivitățile mele, toate produsele și serviciile mele!”
Dacă nu ar fi atât de rentabil, am separa cu mai mult discernământ știința de pseudo-știință, conștienți de faptul că pseudo-știința mai degrabă compromite domeniul de graniță al terapiilor complementare și al evoluției spirituale decât să-i dea greutate. Nu lucrări care să fi fost făcute cu respectarea regulilor și principiilor cercetării științifice dovedesc una sau alta, ci articole pseudo-științifice, menite să exploateze dorința de senzațional și credulitatea oamenilor aflați, uneori, în situații de viață dificile.
Eu o să știu că am suflet încercând să-l simt, după regulile cercetării spirituale, spuneți-i misticism sau nu, nu pentru că în 1907, un medic din Massachusetts, Duncan MacDougall a cântărit șase pacienți înainte și după deces și a afirmat în American Medicine că apare o diferență de 21 de grame, pusă pe seama plecării sufletului. Nu numai că măsurătorile n-au fost făcute cu respectarea normelor metodei științifice, dar nici el nu a avut rezultate consistente și, în plus, nimeni nu a mai reușit de atunci să repete experiența (deși s-au scris cărți, s-au făcut filme!), dar toți “știm” asta, deși este doar o legendă urbană. Multă pseudo-știință și atunci când fizica cuantică este folosită ca dovadă a tot felul de minuni, sau apropo de fotografiile Kirlian.
Și, în acest fel, scepticul binevoitor, căruia i-ai putea dovedi că tehnicile pe care le folosești, chiar dacă, deocamdată, după sistemul lui de valori, nu sunt bazate pe un adevăr științific în sens clasic, au totuși efect, și-l poți convinge să încerce să afle ce simte după regulile tale și ale sistemului tău de valori, confruntat cu naivitatea argumentației pseudo-științifice devine un sceptic răuvoitor, care refuză orice discuție.
Câteodată mă gândesc că toate naivitățile sunt cu bună-intenție aruncate pe piață pentru a compromite domeniul evoluției spirituale, iar cei care o fac sunt agenți care profită de arma ce le-a fost pusă în brațe.
Iar cei care înghit pseudo-știința acceptă și tot felul de alte inconsecvențe și incoerențe. Cum ar fi discursul comun al terapiei energetice și al terapiei naturiste, justificat de apartenența la un același sistem de valori, dar nu și de tehnici comune. Dacă vorbesc de terapie “energetică”, atunci este inutil să propun ca suport diversele produse naturiste, terapia energetică fiind făcută fără contact cu cealaltă persoană și fără ingerarea vreunei substanțe, fie ea ceai sau orice altceva. Sau devine doar o discutabilă tehnică de preparare a acelor ceaiuri…
Și nu doar pseudo-știința este un punct slab, ci și agresiva asimilare a teoriei conspirației cu esoterismul, care afectează, de altfel, și religia, și credința. Nu se va apropia nimeni de transformare, de inițiere, de divin, de semnificații subtile, circulând fotografii trucate ale unor lucruri care dispar în mod convenabil distruse de “ceilalți”, discutând dincolo nu numai de dogmă, ci și de posibilitatea cunoașterii peste timp a amănuntelor vieții unui om declarat de semenii lui, în epocă, a fi deosebit din punct de vedere spiritual.
Nu mă întreb unde a dispărut credința, ci unde a fugit bunul-simț!

Photo by Zany Lockwood on Visualhunt / CC BY-NC-SA

Vlad T. PopescuSpiritualitate, cursuri, evenimenteno comments'Este dovedit științific!' În general de către cercetătorii britanici sau de către oamenii de știință ruși. Un argument imbatabil și care circulă ca un virus cu răspândire rapidă, virulența bazându-se pe atractivitatea mesajului, la modul 'eu sunt primul care vă spun asta!', pe autoritatea pe care o conferă mesajul,...un blog Vlad T. Popescu