de Vera Secrieru
Folk remedies
© Photographer: Николай Митрофанов | Agency: Dreamstime.com

1.1 – Gripa
1.2 – Guturaiul
1.3 – Adenovirozele

Bolile contagioase sunt produse de un microorganism patogen (microb, virus, ciupercã) pãtruns în organism, pe care corpul nu reuseste sã-l distrugã la poarta de intrare. Bolnavul este contagios în prima parte a bolii si poate rãspândi boala fie direct, fie prin intermediul obiectelor pe care le atinge. Gripa si guturaiul, dar si bolile contagioase ale copilãriei (varicelã, rubeolã, rujeolã, parotiditã epidemicã) sunt cele mai frecvente din categoria bolilor infectioase.

1.1. Gripa

Boalã acutã contagioasã cu duratã de sapte-zece zile, caracterizatã prin febrã si simptome ale aparatului respirator – tuse, strãnut, corizã. Este produsã de virusul gripal, care îsi modificã foarte rapid tulpina. Poate fi periculoasã la copii si bãtrâni, persoane cu imunitate scãzutã. Debutul bolii este brusc, cu febrã, frisoane, dureri de cap. Semnele bolii dureazã douã-sase zile, iar în acest timp bolnavul este obosit, are dureri mari de cap, dureri musculare, febrã mare. Gripa se poate complica cu infectii microbiene ale plãmânului – pneumonii, bronho-pneumonii, dacã nu este tratatã la timp. Se recomandã repausul la pat, regimul alimentar bogat în vitamine, combaterea febrei, a tusei si a durerilor musculare.

Fitoterapie
Ca tratament complementar, pe lângã medicatia prescrisã de doctor, se pot folosi cu succes o serie de plante medicinale.
Ceai de flori de soc – are actiune sudoriparã si combate febra. Se beau 3 cãni pe zi, dintr-o infuzie cu 2 lingurite de plantã la o canã de apã.
Infuzie de flori de tei – are actiune antitermicã si calmantã. Se preparã din douã lingurite de plantã la o canã de apã. Pentru un ceai mai concentrat se mãreste cantitatea de plantã si perioada de infuzare.
Decoct de coajã de salvie – actioneazã împotriva durerilor musculare. Decoctul se obtine din douã linguri de coajã de salvie pentru o canã cu apã si se administreazã câte trei linguri pe zi, îndulcit cu miere de albine sau zahãr.
Ceai de ghinturã – combate rapid si eficient febra. Planta (o linguritã) se fierbe timp de 15 minute în o jumãtate de litru de apã. Se bea înainte de masã, îndulcit cu miere.
Infuzia de busuioc – are actiune sudoriparã si calmantã si se preparã dintr-o linguritã de plantã la o canã de apã clocotitã.
Scortisoara si cuisoarele – au o puternicã actiune antiviroticã. Se face o infuzie combinatã cu o linguritã din cele douã plante pisate mãrunt la o canã cu apã.

Apiterapie
Mierea de albine si propolisul au o activitate antimicrobianã recunoscutã de sute de ani. Ambele au rol biostimulator si o compozitie impresionantã de microelemente – fier, zinc, cupru, calciu.
Tinctura de propolis 20 la sutã poate fi folositã cu succes datoritã actiunii sale antivirotice. Înainte cu o orã de masa principalã se iau 20 de picãturi de tincturã într-un pahar cu apã sau suc de fructe.

Masaj
Se face masaj cu otet de mere diluat (cinci linguri la 500 ml de apã) la nivelul tãlpilor si al încheieturilor mâinii. Remediul are efect împotriva durerilor musculare si a febrei.
Masati usor, cu vârful degetelor, gâtul si umerii, insistând asupra punctelor unde simtiti cã muschii sunt încordati. Puteti folosi câteva picãturi de ulei de lavandã. Inspirati apoi usor, aspirând parfumul rãmas pe vârful degetelor.

Bãi
Bãi locale – la nivelul picioarelor, cu apã fierbinte în care se dizolvã sare de bucãrãrie.
Bãi generale cu fãinã de mustar negru – 250 g de fãinã de mustar se pun într-un sãculet care se agitã în apa de baie, aflatã la o temperaturã de 38 de grade Celsius.

Aromoterapia
Se pot folosi o serie de uleiuri volatile pentru inhalatii si masaje locale.
Uleiul de maghiran – are proprietãti antispastice, iar cel din muguri de pin, proprietãti emoliente.
Eucaliptul – care intrã în compozitia multor produse decongestive (picãturi pentru nas, drajeuri) – este un remediu ideal pentru rãceli, gripe, sinuzite si bronsite. Ardeti câteva picãturi de ulei de eucalipt într-un recipient special sau adãugati câteva picãturi în apa din cadã, înainte de baie.
Uleiul de lãmâie – datoritã proprietãtilor lui antiseptice, are efecte în manifestãrile virozelor respiratorii. Puteti face masaj cu ulei de lãmâie în zona sternului sau folositi-l la inhalatii, în combinatie cu ulei de ceai verde.
Aceleasi indicatii sunt valabile pentru uleiul de bergamotã, si el cu proprietãti antiseptice. Mai puteti face gargarã cu o solutie obtinutã din uleiuri de lavandã si musetel (amestecati 2-3 picãturi de ulei cu 1 linguritã de alcool dublu rafinat si cu o cescutã de apã caldã).

Remedii rapide:
1. Frecati între degete o frunzã de mentã proaspãtã, apoi inspirati adânc aroma degajatã.
2. Puneti 8 picãturi de ulei de lavandã, eucalipt sau cimbru într-un vas cu apã fierbinte. Acoperiti-vã capul cu un prosop, apoi aplecati-vã deasupra vasului, astfel încât sã inhalati cea mai mare parte din aburi.
3. Zdrobiti 3 cãpãtâni de usturoi, pe care le amestecati cu douã lingurite de miere. Lãsati circa 3 ore, apoi luati din când în când câte o linguritã din amestec de-a lungul întregii zile.
4. Faceti un ceai dintr-o lãmâie tãiatã în patru si fiartã timp de 10 minute. La final adãugati o linguritã de cimbru si lãsati sã se infuzeze încã zece minute. Strecurati si adãugati miere dupã gust. Se bea fierbinte, de preferat înainte de culcare.

1.2. Guturaiul

Boalã acutã, infectioasã si contagioasã a cãilor respiratorii, caracterizatã prin rinoree si simptome generale usoare: febrã, indispozitie generalã de câteva zile. Debutul se caracterizeazã cu o ridicare a temperaturii pânã la 38 de grade, senzatie de uscãciune a mucoasei nazale, strãnuturi, nas înfundat. Apoi apar o rinoree abundentã, cefaleea, indispozitia. Boala se poate complica cu sinuzitã, bronsitã, laringitã. Este indicat repausul la pat pentru 2-3 zile si evitarea aglomeratiilor. Regimul alimentar trebuie sã fie bogat în lichide, vitamine, dulciuri si fãinoase.

Fitoterapie
Ceai de flori de tei – are actiune antitermicã si calmantã. Se preparã din douã lingurite de plantã la o canã de apã.
Infuzie de flori de soc – se beau 3-4 cãni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguritã de plantã la o canã cu apã.

Inhalatii
Infuzia de fructe de ienupãr – din douã lingurite de plantã la o canã cu apã. Se pune lichidul fierbnte într-un vas adânc, se acoperã capul cu un prosop si se aspirã aburii fierbinti.
Inhalatii cu apã fierbinte si sare – se face un amestec concentrat, apoi se acoperã capul cu un prosop si se inhaleazã vaporii de apã sãratã, timp de 5-7 minute.

Presopuncturã
Se stimuleazã cu degetul arãtãtor sau cu cel mare, în sensul acelor de ceasornic, în câte trei sedinte pe zi, punctele de sensibilitate pentru guturai. Se maseazã profund, pânã la înrosire, timp de 5-10 minute, urmãtoarele puncte:
Fundul Vãii – IG 4 – se aflã la intersectia oaselor degetului arãtãtor cu degetul mare.
Întâlnirea miresmelor se aflã la baza orificiilor nazale
Mlastina vânturilor se aflã pe ceafã, pe linia ce trece pe sub lobul urechii.

Aromoterapie
Uleiul de mentã – are efect calmant al mucoasei nazale. Se frectioneazã usor, cu degetele înmuiate în ulei de mentã, zona narinã si fruntea.

Remedii rapide:
Pentru infectiile gâtului si guturai este eficient piperul negru. Într-o canã de ceai fierbinte de busuioc sau cimbrisor se pun 2-3 vârfuri de cutit de piper negru. Se lasã câteva minute, dupã care se bea cu înghitituri mici. Efectele sunt aproape imediate – gâtul se descongestioneazã, nãrile se desfundã, iar rãceala trece mult mai repede.
În cazul în care guturaiul este însotit de tuse, se preparã un macerat de piper negru. Se pun într-o jumãtate de litru de rachiu tare 4 linguri de piper negru mãcinat, dupã care se lasã la macerat 5 zile. Preparatul se filtreazã, apoi se pune o linguritã de macerat într-un pahar cu apã si se amestecã. Se ia câte o linguritã sau o înghititurã de 3-4 ori pe zi.

1.3. Adenoviroze

Sunt infectii larg rãspândite, cauzate de un grup de virusuri numite adenovirusuri care provoacã rinite, faringite, pneumonii, adenite, meningite. De cele mai multe ori sunt însotite de febrã ridicatã si stare generalã proastã. Pot da complicatii grave, dacã nu sunt tratate la timp, datoritã inflamãrii glandelor adenoidale. Tratamentul naturist este doar un adjutant al tratamentul medicamentos.

Fitoterapie
Infuzia de musetel – are actiune calmantã si decongestivã. Se preparã dintr-o linguritã de plantã la o canã cu apã si se pot bea douã-trei cãni pe zi. Se poate face si gargarã, într-o concentratie mai ridicatã.
Infuzia de scortisoarã si cuisoare – cu o puternicã actiune antiviroticã. Infuzia de preparã dintr-o linguritã din fiecare substantã, mãcinatã fin, la o canã de apã fiartã.

Inhalatii
Într-un vas cu apã fierbinte se pune câte o linguritã de chimen, una de busuioc si un mãnunchi de flori de tei. Se acoperã capul cu un prosop si se inhaleazã vaporii fierbinti.

Apiterapie
Tinctura de propolis, 20 la sutã, este folositã datoritã actiunii sale antivirotice. Se beau 20 de picãturi diluate într-un pahar cu apã, de trei ori pe zi.

Remedii rapide:
Infuzia de usturoi – se amestecã 50 g cãtei de usturoi, 50 g seminte de chimen, 30 g flori de musetel, 20 g rizomi de valerianã. Se pune o lingurã din amestecul de mai sus la 1 pahar de apã clocotitã, se acoperã vasul 15 minute, apoi se strecoarã. Se bea câte o jumãtate de pahar dimineata si seara.

Vlad T. PopescuBlog sare și fumsănătate,utilde Vera Secrieru © Photographer: Николай Митрофанов | Agency: Dreamstime.com 1.1 – Gripa 1.2 – Guturaiul 1.3 – Adenovirozele Bolile contagioase sunt produse de un microorganism patogen (microb, virus, ciupercã) pãtruns în organism, pe care corpul nu reuseste sã-l distrugã la poarta de intrare. Bolnavul este contagios în prima parte a bolii si poate...un blog Vlad T. Popescu