Alivenci
După ce am mâncat așa ceva cu Dan și Luminița, când am ajuns la mama am întrebat-o dacă știe rețeta acestei chestii ciudate, cu mălai, ce o poți face și ca aperitiv, și ca desert.
Mi-a spus să fac rost de :
– 500 g brânză de vaci proaspătă;
– 50 g unt;
– 6 linguri smântână;
– 1/2 cană lapte dulce;
– 2 linguri mălai;
– 2 linguri făină;
– 6 ouă;
– un vârf de cuțit de sare;
– o lingură pesmet.
Am mai pus de la mine o lingură de zahăr pudră și un plic de zahăr vanilat, pentru că aveam chef de desert. Dacă vreți să iasă aperitiv, puneți un praf de sare în compoziție.

Mi-a plăcut partea cu opărește mălaiul. Cum?! Am pus mălaiul într-un bol, am fiert cam juma de cană de lapte dulce și l-am turnat peste mălai, amestecând să nu facă guguloaie.

Am pus într-un castron brânza de vaci, untul, smântâna și gălbenușurile, le-am amestecat.

(Sigur că știți cum arată 6 gălbenușuri, dar mi-a plăcut mie poza!)
Am bătut bine albușurile.

Făina trebuia pusă în praf când amestecam toate cele de mai sus, dar eu am pus o lingură peste mălaiul înmuiat și alta peste brânza cu unt și gălbenușuri și le-am amestecat.

În vasul în care am bătut albușurile, am pus amestecul de brânză și mălaiul, apoi am amestecat ușor, să nu cadă albușurile bătute.
Am dat cu ulei, nu cu unt topit, cum trebuia, pe pereții vasului termorezistent, am presărat/tapetat cu pesmet.
Am băgat totul în cuptorul încins și am așteptat să se facă. A durat… cam 20 de minute? Vă uitați și voi, știți povestea, stă la cuptor până este gata!
Se servește rece, cu smântână. Și cu puțină dulceață, sau miere, dacă desert vrei să fie.
Poftă bună!

Vlad T. PopescuBlog sare și fumhalealăDupă ce am mâncat așa ceva cu Dan și Luminița, când am ajuns la mama am întrebat-o dacă știe rețeta acestei chestii ciudate, cu mălai, ce o poți face și ca aperitiv, și ca desert. Mi-a spus să fac rost de : - 500 g brânză de vaci proaspătă; - 50 g...un blog Vlad T. Popescu