Răspunsurile maestrului Frank Arjava Petter la câteva întrebări importante referitoare la practica Reiki. (Articol preluat cu permisiunea autorului din ReikiDharma Newsletter, #34, 1 ianuarie, 2012.)

Întrebare: Cum tratez pe cineva bolnav de cancer? Este bine să pun palmele mele direct pe zona afectată? Va crește tumoarea atunci când corpul primește energie?

Răspuns: Reiki este pro-viață și este întotdeauna bun pentru clientul dumneavoastră. Nu am întâlnit niciodată un caz în care să nu fie bun, să nu fie sigur și să nu fie recomandabil. Înainte de orice altceva, țineți cont de faptul că el, corpul, se vindecă: nici voi și nici tehnicile sofisticate nu-l vindecați. Când echilibrul natural al corpului nu mai este sincronizat și nu mai există suficientă energie pentru a elimina toxinele, aceste toxine se înmulțesc până când corpul se îmbolnăvește. Când clientul primește Reiki, corpul se energizează și utilizează această energie pentru detoxifiere. Dacă această detoxifiere vine la timp, corpul se va vindeca singur… Dacă nu… poate că o mică intervenție divină va face asta!

Așa că nu trebuie să vă faceți griji apropo de oferirea Reiki în orice circumstanțe, întotdeauna va ajuta. Singurul context în care un tratament Reiki trebuie atent monitorizat este atunci când clientul se află sub medicație. În acest caz trebuie să primească doza corectă indicată de medic, pentru că tratamentul Reiki ar putea schimba ritmul de detoxifiere al corpului. Țineți cont de faptul că Reiki detoxifică, nu medicamentele…

Nu există reguli în Reiki și presupun că fiecare din noi își creează singur un mod de lucru. Când tratați cancerul există două modalități de abordare. Poate că doriți să tratați mai întâi regiunea din jurul tumorii pentru a vă asigura că țesutul înconjurător este sănătos. În țesutul sănătos, tumoarea nu se va extinde și va fi limitată creșterea ei. Pe de altă parte, este bine și să tratezi direct zona afectată, ajutând corpul să elimine ceea ce cu atâta îndemânare a reușit să adune într-un loc. Uitați-vă la orice boală cu iubire și compasiune. Corpul nu este prost, ci încearcă să se mențină în viață cât mai mult!

Maestrul meu, Chiyoko Yamaguchi sugera să tratăm pe cineva foarte bolnav zilnic, o oră, timp de trei luni. Spunea: ”Mai mult va ajuta mai mult!”

Întrebare: Este bine să oferim Reiki în timpul sarcinii?

Răspuns: Așa cum am spus deja, Reiki este întotdeauna benefic, iar tratamentul zilnic pe durata sarcinii este cel mai frumos cadou ce poate fi făcut mamei și copilului. Ambii noștri copii au primit Reiki în fiecare zi de sarcină și puteți veni să vedeți rezultatul! În orice caz, nu opriți tratamentul după naștere. Fosta președintă a Usui Reiki Ryoho Gakkai, doamna Koyama, spunea că toți copiii vor deveni oameni mai buni dacă primesc zilnic terapie în zona capului.

Din două motive am fost învățați să nu tratăm un copil în timpul sarcinii. Primul este acela de a evita eventualele probleme legale. În primele luni se întâmplă ca mamele să piardă sarcina din motive necunoscute (cele două sisteme testează compatibilitatea și, dacă nu este totul în regulă, dacă mama sau copilul sunt în pericol, apare avortul spontan, natural). Necunoscutul este greu de suportat și părinții caută un țap ispășitor. Dacă nu se descoperă nimic, atunci totul este pus pe seama tratamentului primit… Pentru a evita această problemă, rugați viitoarea mamă să ia acordul medicului pentru terapie.

Al doilea motiv este stupid: nu facem terapie pentru că nu avem acordul fătului. Asta vine din obsesia noastră pentru libertatea individului, care nu este prezentă în cultura orientală. Mamele nu trebuie să-și întrebe copiii dacă doresc friptură sau cârnați cu soia. Reiki este bun pentru copii și asta este tot ceea ce contează.

Întrebare: Trebuie să cer permisiunea pentru terapie la distanță?

Răspuns: Ceea ce am spus mai înainte este valabil și pentru terapia la distanță. Libertatea individului pare a fi cea mai înaltă valoare, dar nu are același sens într-o țară budistă. Ego-ul este privit ca singurul lucru care nu contează. Totul este un Întreg. Din acest punct de vedere poți trata pe cineva la distanță fără a-i cere consimțământul, pentru că Reiki îi va face bine. Poate ajută să privim terapia la distanță în același fel în care privim terapia directă. Dacă te oferi să faci terapie cuiva pentru o durere de cap, o să o faci fără să-l anunți și o să-l forțezi să primească Reiki? Când cineva nu dorește, nu pierde timpul cu el, cu excepția situației în care este responsabilitatea ta să o faci. În acest caz o să faci ceea ce trebuie făcut!

Mai este ceva important, chiar dacă nu este absolut necesar – participarea clientului. Dacă el participă activ în procesul vindecării, șansele sunt mai mari.

Întrebare: Ce părere aveți despre trimiterea Reiki către zone calamitate de dezastre?

Răspuns: Dacă preocuparea vine din bunătatea inimii tale, atunci este un lucru bun. Cu toate acestea, Reiki este destinat vindecării, iar terapeutul trebuie să supravegheze procesul. Cum poți să faci asta când este vorba de mii de oameni? Sugestia mea este de a lucra pe câte o persoană. Dacă poți să ajuți o singură persoană, este grozav, dă-i drumul! Nu te grăbi să vindeci întreaga planetă.

Întrebare: Este corect ca primitorul să poarte bijuterii, sau să stea cu mâinile și picioarele încrucișate în timpul tratamentului?

Răspuns: Nu este nici o problemă. Reiki este pretutindeni, trece prin orice și este compatibil cu posturile yoga. Chiar și dacă ții brațele încrucișate deasupra capului, Reiki va pătrunde nestânjenit în toate celulele corpului.

Întrebare: Utilizați simbolul de maestru în Reiki tradițional?

Răspuns: În Reiki tradițional, acest simbol nu există și nu este nevoie de un ”simbol de maestru” pentru că nu este utilizat titlul de ”maestru”. Este utilizat în schimb titlul de ”Shihan”, ceea ce înseamnă profesor/instructor și are conotație strict tehnică.

Așa-numitul simbol de maestru nu este și nu a fost utilizat nici în Usui Reiki Ryoho Gakkai, nici în Institutul Hayashi. În 1995 am arătat simbolul unuia din cei șase shihani ai Usui Reiki Ryoho Gakkai, Ogawa Sensei, și nu-l mai văzuse. Ulterior, Chiyoko Sensei mi-a confirmat același lucru. Hayashi Sensei nu-l preda.

Este posibil ca simbolul de maestru să fi fost introdus în Reiki de Iris Ishikuro Sensei, verișoara doamnei Takata, membră a Frăției Johrei. La origine, simbolul este un termen budist și este larg utilizat în spiritualitatea niponă, dar nu are nici o relevanță în contextul Reiki.

Întrebare: Este Hiroshi Doi Shihan (profesor) în cadrul Usui Reiki Ryoho Gakkai?

Răspuns: Nu, nu este, și nici nu susține că ar fi. Ceea ce predă este Gendai Reiki și nu are legătură cu ce se predă în Usui Reiki Ryoho Gakkai. Sensei Hiroshi Doi a învățat primele două grade Reiki în cadrul Tehnicii Radiante (R) și a primit măiestria de la unul din discipolii unuia din elevii mei japonezi. În Usui Reiki Ryoho Gakkai doar președintele are voie să predea unui viitor profesor. Iar profesorilor de acolo nu li se permite să predea decât în interiorul asociației.

Întrebare: De ce este atât de diferit ce predă Hyakuten Inamoto de ceea ce predați dumneavoastră sau Tadao Yamaguchi? Și el pretinde că a fost elevul lui Chiyoko Yamaguchi.

Răspuns: Zece ani am evitat să răspund la această întrebare, pentru că nu vreau să intru în acest fel de discuții. Dar, deoarece știu adevărul, sunt responsabil să spun ceea ce știu și a sosit momentul să vorbesc.

Domnul Inamoto a învățat doar Shoden de la Chiyoko Sensei. Aparent din recunoștință pentru ceea ce a primit, s-a oferit să răspundă scrisorilor în limba engleză. Cum nici Chiyoko Sensei, nici Tadao Sensei nu vorbeau engleza, au acceptat. Dar, în loc să-i ajute pe potențialii cursanți să ajungă la Chiyoko Sensei, le spunea că Chiyoko Sensei nu vorbește engleza și că amestecă religia cu Reiki și că el ar putea preda mai bine. Cum mă mai aflam în Japonia pe atunci, mulți dintre acei oameni îmi scriau și mie, întrebându-mă ce ar avea de văzut acolo. Le spuneam ce consideram eu că merită văzut dacă vor călători în Japonia. Când îmi spuneau că vor studia cu Inamoto, îi întrebam și eu de ce nu cu Chiyoko Sensei? Unii din ei mi-au trimis mesajele de la Inamoto…

Într-o zi nu am mai putut răbda. Țineam foarte mult la Chiyoko Sensei și nu-mi venea să cred cum unul din elevii ei face așa ceva. I-am spus fostei mele soții ce se întâmplă și că o să-i spun lui Chiyoko Sensei. Mi-a spus că nu este treaba mea ce se petrece între Chiyoko Sensei și oamenii ei și am discutat mult pe tema asta. După o vreme am sunat-o pe Chiyoko Sensei. Prin intermediul fostei mele soții i-am transmis că aș dori să-i spun ceva grav și că nu doresc să se supere că mă amestec. I-am spus toate cele de mai sus și nu a scos un cuvânt. La sfârșit a zis: ”Știu asta… nu ești primul care mi-o spune. L-am rugat pe Inamoto să vină și să semneze un act prin care promite să nu predea în numele meu, pentru că nu l-am pregătit la acel nivel și nu are permisiunea mea.” Ceea ce v-am povestit știu mai mulți și deținem o înregistrare video în care Chiyoko Sensei vorbește despre asta.

Vă rog să nu mă înțelegeți greșit. Nu vreau să-l discreditez pe Inamoto. Poate că tot ceea ce predă este corect, dar nu are nici o legătură cu ceea ce preda Chiyoko Sensei și trebuie evitată confuzia.

Întrebare: Există multe școli și multe linii de inițiere Reiki. Ce credeți despre ele? De ce nu ați fondat propriul dumneavoastră sistem?

Răspuns: Consider că mă pot descurca fără toate elementele acestei ”piețe Reiki”, pentru că asta este, o piață cu produsele ei. Cu ani în urmă am primit aceeași întrebare la o conferință Reiki în Atena și, înainte să mă pot opri, am spus: ”Pentru că am mai mult decât voi…” Nu văd nici un rost în a adăuga o nouă formă de Reiki confuziei generale pentru că nu consider potrivit să adăugăm ”energia sufletului” la Reiki. Mai bine să ne arătăm respectul față de ceea ce ne-a oferit Usui Sensei și toți cei care au purtat torța după el. În simplitate stă tot farmecul. După o inițiere corectă, ceea ce curge prin palmele noastre este același lucru: energia pură, necontaminată. Această energie nu are atribute și este supra-personală. Asta este toată frumusețea și să o păstrăm ca atare!

Întrebare: Ce credeți despre acordajele la distanță?

Răspuns: Transformarea se petrece în prezența profesorului. Dacă profesorul este capabil să fie prezent chiar dacă este departe, sau chiar mort… de ce nu. În tradiția budistă se întâmpă adeseori asta. Dar, vă rog… aveți voi această capacitate? Eu nu o am și de aceea fac acordajele direct.

Și încă un lucru la fel de important. Un profesor este învățat să afle că acordajul a reușit după schimbarea din energia sufletului elevului. Lucru ce poate fi verificat fără dubii (de o ființa neiluminată, ca mine) doar în prezența elevului, aici și acum.

Întrebare: Ce credeți că se va întâmpla în 2012?

Răspuns: Sfârșitul lumii este aproape! Ha, ha! Nu sunt fanul scenariilor apocaliptice, nici a dulcegăriilor magice. Nu se va întâmpla nimic diferit, pentru că suntem mereu aceiași. În loc să ne fie frică de viitor, sau să sperăm în cine știe ce binecuvântare cosmică menită să pună capăt mizeriei noastre, mai bine să ne concentrăm pe ceea ce avem: momentul prezent. Fii prezent și bucură-te de ceea ce ai, de ceea ce ți se întâmplă, ție și mediului. Descoperă frumusețea în micile momente ale vieții și fii recunoascător.

Primăvara trecută un bun prieten a murit într-un accident de motocicletă și asta m-a șocat profund. Imediat după ce am auzit vestea m-am simțit zguduit și mi-am privit retrospectiv viața. Pentru ce o să mă țină lumea minte? Pentru renumele meu de profesor Reiki, pentru cărți, pentru ceea ce am făcut sau nu? Concluzia a fost simplă și umilitoare. Am realizat că tot ceea ce contează este iubirea din inima mea. Această iubire nu este a mea și chiar și inima asta este împrumutată de la Univers. Iubirea asta nu este îndreptată către ceva, către cineva, pur și simplu există. Privind lucrurile astfel am uitat de trecut și de viitor și am lăsat lucrurile să curgă…

Vă mulțumesc că m-ați ascultat, cu iubire și recunoștință din frumoasa Grecie, prietenul vostru, Frank Arjava Peter.

Copyright 2012, Frank Arjava Petter

www.ReikiDharma.com

Vlad T. PopescuSpiritualitate, cursuri, evenimenteinterviu,reikiRăspunsurile maestrului Frank Arjava Petter la câteva întrebări importante referitoare la practica Reiki. (Articol preluat cu permisiunea autorului din ReikiDharma Newsletter, #34, 1 ianuarie, 2012.) Întrebare: Cum tratez pe cineva bolnav de cancer? Este bine să pun palmele mele direct pe zona afectată? Va crește tumoarea atunci când corpul primește...un blog Vlad T. Popescu