Am fost extrem de încântat de Detectivii din Louisiana (True Detectives), mai ales că am o relație aparte cu filmele în care joacă Woody Harrelson, chiar și cu primele în care a apărut într-un rol consistent, cum ar fi Killer Instinct și Cool Blue, care au note mici-mici pe IMDB.
Iar atunci când, din întâmplare, am urmărit al doilea episod din Hap și Leonard am crezut că este sursa de inspirație pentru True Detectives, ceea ce, într-un fel, poate fi adevărat, dat fiind faptul că romanele lui Joe R. Lansdale, de la care pornește Hap și Leonard, începuseră să apară din 1990. Era ceva deosebit, era serialul True Detectives, mai bine zis intensitatea emoțională și atmosfera din True Detectives obținută cu mult mai puține resurse și artificii.
Pe urmă am descoperit că Hap și Leonard a apărut în 2016, după Detectivii din Louisiana, ceea ce înseamnă că au avut curaj să meargă pe aceeași temă a sudului bântuit de rasism, cu crime despre care nu ai voie să vorbești, cu oameni împinși la limita răbdării, a puterilor, a pulsiunilor negative, cu o relație dincolo de rivalitate, dincolo de prietenie între personajele principale. Sau știau că și Detectivii era inspirat, măcar ca atmosferă, din cărțile lui Lansdale, nu că Faulkner și încă o mie de alți autori preocupați de subiect ar fi departe, dar ceva aduce foarte aproape cele două seriale, cele două scenarii, cele patru personaje.
Violență, mister și umor pentru a spune într-un mod cu totul deosebit ceva important despre condiția umană: oricât am fi evoluat, suntem, rămânem niște fiare care-și potolesc uneori setea de sânge fără să respecte regulile impuse de religie, de societate, de toate celelalte animale care nu vânează pentru a supraviețui.
Mă întreb cum se simte un spectator alb, din Sud, văzând filmele. Mă întreb și cum se simte un spectator de culoare, din același Sud, urmărind serialele…
Urmăriți serialul, nu-i o simplă poveste polițistă, actorii sunt foarte buni, regia, a cui o fi ea, este deosebită.

Hap and Leonard
Serial pornind de la cărțile lui Joe R. Lansdale.
http://www.imdb.com/title/tt3729898/

True Detective (Detectivii din Louisiana)
Serial creat și scris de Nic Pizzolatto.
http://www.imdb.com/title/tt2356777/

Vlad T. PopescuCărți de citit, filme de văzutfilmAm fost extrem de încântat de Detectivii din Louisiana (True Detectives), mai ales că am o relație aparte cu filmele în care joacă Woody Harrelson, chiar și cu primele în care a apărut într-un rol consistent, cum ar fi Killer Instinct și Cool Blue, care au note mici-mici pe...un blog Vlad T. Popescu