Da, ne aflăm într-un moment istoric în care contează mult mai mult cum vinzi decât ce vinzi, iar dorința de nou nu mai este căutare a eficienței, ci supunere în fața modei, așa că, periodic, școlile și tehnicile sunt înlocuite cu altele mai noi, mai strălucitoare, permanent anunță cineva că s-a schimbat vibrația, că nimic din ceea ce știam nu mai este valabil, că…

Cele mai multe lupte sunt fratricide, un sistem îl canibalizează pe altul, iar asta este posibil și pentru că principalul obiectiv al practicantului este să facă rost de putere și de bani, nicidecum să se cunoască mai bine sau, vai Doamne, să fie mai bun.

Pentru că asist la acest spectacol de mai mult timp, am observat cum, cam cu doi ani înainte ca un sistem să apună, să-și piardă strălucirea, să nu mai fie interesant, începe să se pună tot mai aprig problema pregătirii celor care sunt formatori, terapeuți, practicanți, clienți, se discută despre necesitatea unor perioade mai lungi de pregătire, despre pericolele sistemului, despre cum numai unii ar putea fi respectabili, iar ceilalți nu sunt decât niște mercenari pe frontul spiritual.

Ceea ce și este, în bună parte, perfect adevărat, dar scandalul atrage atenția publicului de abia atunci când practicanții încep să simtă că sunt prea mulți în aceeași cușcă și tot mai mulți vin din spate, trec prin școli de tot mai scurtă durată, iar piața, oricât ar fi de mare, nu este suficientă pentru cei care practică deja și pentru cei care vor termina pregătirea și își vor căuta și ei în curând o clientelă.

Supraviețuirea li se pare posibilă unora doar prin îngrădirea noilor sosiți, doar prin condamnarea celor ce nu fac parte din școala lor, doar prin îndepărtarea concurenței. Nu de alta, dar cei cu vechime realizează că nu prea mai au clienți și că speranța lor este, pe moment, să-i formeze pe alții, iar durata pregătirii să fie tot mai lungă, pentru a avea o vreme un venit sigur.

Pe piața sufocată apar conflicte, scrisori deschise, luări de poziție, se dă la gioale, apoi cei care nu aveau, de fapt, o chemare, pornesc în căutarea următorului sistem la modă, care o fi el, cu gândul de a ajunge acolo primii, de a beneficia de avantajele intrării cât mai devreme pe o piață în formare.

Sistemul ajunge la dimensiunea pe care o merita ca urmare a eficienței, uneori a ineficienței sale, și se stabilizează, dar pierde peste 80% din clienți și din practicanți. Momentul de trecere este cel mai dificil, cei care rămân se zbat să salveze ce se poate salva, cei care migrează aruncă anatema asupra sistemului care, până mai ieri, le aducea succesul și-i făcuse celebri.

Oricum fluier în biserică, dar nu sunt într-atât de nebun încât să vă spun ce sisteme și ce școli au trecut deja prin acest moment dificil și cine trece chiar acum și mai are cel mult doi ani de trăit la nivelul maxim, dar, când vă doriți o nouă formare, poate că nu este cea mai bună idee să vă îndreptați către sistemul aflat în mare vogă. Nu de alta, dar poate că el este deja pe moarte și nu-și dă seama!

https://sfat.info.ro/wordpress/wp-content/uploads/2023/02/1698_tvp-1024x768.jpghttps://sfat.info.ro/wordpress/wp-content/uploads/2023/02/1698_tvp-scaled-e1676784080536-150x150.jpgVlad T. PopescuSpiritualitate, cursuri, evenimentecultura,idei,spiritualitateDa, ne aflăm într-un moment istoric în care contează mult mai mult cum vinzi decât ce vinzi, iar dorința de nou nu mai este căutare a eficienței, ci supunere în fața modei, așa că, periodic, școlile și tehnicile sunt înlocuite cu altele mai noi, mai strălucitoare, permanent anunță cineva...un blog Vlad T. Popescu