Mie, când îmi este sete, beau apă!
Şi, la prima vedere, nu numai că nu este greşit acest tip de comportament, ba chiar este indicat, este evident o nevoie ce trebuie satisfăcută. Imediat! Indiferent de consecințe!
Mii de cuvinte despre cât de rapid trebuie să bei apă atunci când ţi-e sete şi cât de urgent trebuie să-ţi eliberezi maţele dacă te-ai balonat. Despre cât de bine este să-ţi asculţi corpul şi să-i respecţi dorinţele, pentru că ştie el mai bine ce ai nevoie… A devenit un adevăr absolut, un principiu de urmat în viaţă. Şi toţi fac trimitere la Epicur (atunci când au citit mai mult de o carte), fără să sesizeze că este vorba de un hedonism pur şi nu de hedonismul epicurean, în care temperarea plăcerii făcea parte integrantă din sistem. (Gata promit că în continuare nu mai spun cuvinte fără sens pentru generaţiile mai tinere!)
Şi dacă am trăi singuri, şi dacă am avea doar corp fizic, totul ar fi perfect! Din fericire, suntem mai mult de atât şi trebuie să ţinem cont şi de corpul/aspectul emoţional, de cel mental, ba chiar şi de acela spiritual…
Să asculţi imediat o nevoie precum cele amintite mai sus înseamnă să-ţi asculţi exclusiv corpul fizic, să aştepţi toate plăcerile de la corpul fizic, să te laşi dirijat exclusiv de corpul fizic. Înseamnă că nu ai voinţă şi că nu te poţi controla. Înseamnă că excluzi din viaţa ta emoţia iubirii, raţionamentul, compasiunea, şi eşti simplă pulsiune la nivel fizic, simplu act reflex.
Da, când ţi-e sete este bine să bei apă…
DAR!
Ai grijă să nu tulburi apa, ai grijă ca şi ceilalţi să poată bea după tine. Te uiţi dacă le rămâne şi celorlalţi. Şi nu le faci scârbă, şi nu-i încurci…
Cel mai grav este că acest comportament, devenit principiu de viaţă, elimină orice dezvoltare la nivel emoţional, mental sau spiritual, duce la un comportament din ce în ce mai violent şi împinge la consumul unor substanţe menite să înlocuiască plăcerea, preocuparea, activitatea pe corpurile superioare.
Până şi în „Eu când vreau să fluier, fluier” era vorba de un personaj blocat mai sus, la nivelul corpului emoţional, care caută plăcerea fizică ŞI emoţională (prin atingerea iubirii, prin negocierea mândriei, prin setea de libertate).
Ba există şi o variantă perversă a acestui comportament! Omul găseşte o plăcere nebună în a NU bea apă. Oricât i-ar fi de sete. Până se usucă. Şi crede că este un comportament înalt când e vorba tot de limitarea întregii preocupări la corpul fizic, pentru că el nu bea apă, dar numai la ea se gândeşte, el nu bea apă, dar doar despre ea vorbeşte, plăcerea, bolnăvicioasă, fiind exclusiv a corpului fizic.
Unele lucruri sunt compuse, cum ar fi iubirea fizică. Cel preocupat de sex doar la nivelul corpului fizic fie vorbeşte doar despre asta şi-l practică imediat ce-l mănâncă undeva, cu sau fără partener, putând ajunge chiar şi la comportamente violente, de tip viol, fie este abstinent, dar, chiar şi înfierând sexul, doar despre el discută… Cel care ascultă în acest fel imediat de nevoile lui nu este capabil de sentimente, nu poate oferi şi nu poate primi iubirea, nu poate participa la o relaţie sub aspect emoţional. Şi asta doar pentru că atunci când îi este sete bea apă şi nu se poate abţine nici o clipă, indiferent de consecinţe, aşa cum am spus mai sus.
De unde vine această tragedie?
Din coborârea pragului comodităţii (nici nu mai ştim să ne apropiem de pragul durerii!) la un nivel îngrozitor de jos, consumeristic, exclusiv hedonist, chiar dacă este învelit în cuvinte frumoase (mai ales prin reclame!).
Nu mai faci armată, nu mai înveţi să rabzi la nivelul corpului fizic (şi nu mai înveţi nici camaraderia, nici compasiunea, nici plăcerea extinderii corpurilor mental şi spiritual dincolo de barierele fizice, pentru că armata şi asta oferea, nu doar bătături!). Era bună şi ea…
Încercaţi să vă ridicaţi pragul comodităţii mai sus de corpul fizic, măcar până la emoţional. S-ar putea să descoperiţi că viaţa merită trăită şi pentru altceva!
Vlad T. Popescu
Acest articol poate fi preluat fără modificări și cu precizarea sursei.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.