Angry kid girl showing hand signaling to stop
© Photographer: Nastia1983 | Agency: Dreamstime.com

Sunt persoane pe care, dacă le vezi, sau doar auzi vorbindu-se despre ele, ți se urcă sângele în cap. Și dacă se uită cineva la tine altfel decât ți-ar plăcea, și dacă te atinge intenționat sau nu, și dacă pare să spună ceva rău despre tine, te repezi ca un uragan, arunci cuvinte grele și pleci trântind ușa.
Și afli mai tot timpul că ăla a spus nu știu ce despre tine, că altul te-a dat în judecată, că un coleg sau o rudă le spune tuturor că nu vrea să mai vorbească cu tine, că nici nu vrea să mai audă de tine.
Mereu ai câte un dușman, mereu cineva te atacă. Trebuie să fii vigilent. Și atent până și cu ghivecele de flori care par și ele să te vâneze. Cu bălțile prin care mașinile trec exact în momentul potrivit ca să te ude din cap până-n picioare. Cu vânzătorii care ție îți aleg marfa cea mai proastă, pe tine te fură la rest, ție nu-ți dau informațiile de care ai nevoie.
Și îi invidiezi pe cei care par să nu treacă prin astfel de probleme. Te-ai cam săturat să stai mereu gata de luptă…
Ai putea să trăiești fără dușmani?

Ți-e frică… Tu nu-ți dai seama, dar de fiecare dată când te apropii de cineva pui pe tine o armură nevăzută, care trezește neîncrederea celorlalți. Se simt amenințați de tine și reacționează. Tu cum te-ai purta dacă s-ar apropia de tine cineva îmbrăcat într-o armură medievală, înarmat până-n dinți? Nu ai fugi imediat de el? Sau, luat prin surprindere, nu l-ai căsăpi imediat, înainte să aibă timp să te atace?
Ți-e și mai frică… Tu nu realizezi, dar pentru cei cu simțurile mai dezvoltate arăți ca unul care a făcut pe el de frică și pute. Dacă s-ar apropia de tine un astfel de personaj, transpirat și pișat pe el, tu nu te-ai îndepărta? Tu nu ai pune biciul pe el ca să dispară cât mai repede din preajma ta?
Ești epuizat… Tu nu știi cum o faci, dar drenezi către tine energia celor din jur fără să le ceri voie. Și ei fug imediat de tine sau te pedepsesc pentru că se simt brusc epuizați în preajma ta. Dacă ar trece cineva pe lângă tine și ți-ar smulge mâncarea din mână, ți-ar fura haina care-ți ține de cald, tu ce ai face? Și poți să faci asta și fără să fii epuizat, doar ca să ai tu mai mult decât cei din jur, încercând să-i domini.
Copleșești… Conștient sau nu, îi pui pe toți cei din jur să facă lucrurile exact așa cum vrei tu, fie că le vrei binele, fie că le vrei răul. Îi copleșești cu dorințele și cu ordinele tale, le încalci liberul arbitru. Dacă ai fi obligat, ca o oaie, să treci printr-o strungă, dacă n-ai fi o simplă oaie supusă, tu nu te-ai răzbuna pe cel care te obligă să faci un anumit drum, indiferent ce te-ar aștepta la capătul acestuia?
Ești plin de tine… Atât de plin încât ții să o spui celorlalți prin toate gesturile, prin toate cuvintele tale. Și indiferent dacă ai sau nu calitățile pe care le anunți, te porți plin de tine ca wc-ul de rahat. Pentru unii puți dacă te porți așa. Și dacă ție ți-ar urla cineva în porta-voce „uite ce frumoase sunt hainele mele”, tu nu i-ai lua porta-vocea și ai sări cu amândouă picioarele pe ea ca să o faci praf?
Nu-ți asumi răspunderea… Și, ori de câte ori ai greșit, nu numai că nu recunoști, dar pui imediat totul în cârca altcuiva. Viața lângă tine devine un risc pentru toți cei din jurul tău, așa că toți pleacă, uneori după ce se coalizează și te scot și pe tine vinovat pentru ceva ce nu ai făcut, ca să simți cum este să fii țapul ispășitor.

De ce ai dușmani? Reacționezi? Știi să-ți ceri iertare? Poți să înveți de la dușmani? Ești o victimă?

Sfat
Fii curajos!
Învață să-ți colectezi singur energie, nu doar cât ai nevoie, ci ca să dai și altora din surplus!
Renunță la gândul că toți trebuie să facă lucrurile așa cum vrei tu!
Nu te lăuda singur, așteaptă ca alții să o facă!
Nu acuza pe nimeni de greșelile pe care le-ai făcut tu!

Vlad T. PopescuBlog sare și fumSpiritualitate, cursuri, evenimenteterapie© Photographer: Nastia1983 | Agency: Dreamstime.com Sunt persoane pe care, dacă le vezi, sau doar auzi vorbindu-se despre ele, ți se urcă sângele în cap. Și dacă se uită cineva la tine altfel decât ți-ar plăcea, și dacă te atinge intenționat sau nu, și dacă pare să spună ceva rău...un blog Vlad T. Popescu