Intuiție, imaginație, inspirație
Cuvinte adeseori utilizate în același sens, părând întru totul sinonime, le putem utiliza pentru a avea un acces mai profund la ceea ce suntem noi, de fapt. Toate sunt legate de ceva ce apare în mintea noastră, în gândurile noastre, aparent spontan, aparent fără o regulă anume, sunt legate de calități greu de cultivat, ce par rezervate unor aleși. Iar cultivarea lor, fără o înțelegere a sensului, recunosc că este dificilă, la fel cum totul va fi mai ușor dacă înțelegem despre ce este vorba.
Intuiție, zice dexonline.ro: “Descoperire bruscă, neașteptată, a unui adevăr, a unei soluții etc. Pătrundere instinctivă în esența unui lucru.” Știu deodată cum arată ceva, cum se va desfășura ceva, ce se ascunde în spatele a ceva. Brusc! Unora li se întâmplă mai des și par deosebiți, adeseori niște ciudați, altora aproape deloc și li se pare că este normal, că nu ai cum să cunoști brusc lucruri inaccesibile cunoașterii raționale.
Dar dacă ai fi conectat mai bine la sinele superior și cunoașterea ta din multe alte vieți te-ar ajuta să înțelegi lucrurile? Dar dacă ai fi mai bine conectat la ghizii tăi spirituali și ei, văzând mai clar ce se petrece, ți-ar putea spune și ție ce și cum?
Intuiția este o cunoaștere venită din exterior și de sus, este mult mai prezentă la cei care se conectează ușor la ghizii spirituali și la sinele superior – și sunt sute de tehnici pentru a realiza acest lucru. Ghizii îți răspund unor întrebări puse, sau pur și simplu te avertizează, te protejează. De asta unii “știu” și alții nu știu când cade ghiveciul.
Imaginație, zice dexonline.ro: “Capacitate omenească de a crea noi reprezentări sau idei pe baza percepțiilor, reprezentărilor sau ideilor acumulate anterior.” Nu mergea “pune-ți intuiția la contribuție”, ci “antrenează-ți intuiția”, dar merge “pune-ți imaginația la contribuție”. Mai multă imaginație înseamnă o mai bună capacitate a corpului mental de a construi ceva pe baza cunoștințelor acumulate de noi într-un anumit spațiu cultural. Oamenii inteligenți dau dovadă de mai multă imaginație, cei care jonglează cu mai multe elemente păstrate în mintea lor, care pot da naștere unor tablouri complexe ale realității. Imaginația se cultivă și cu ajutorul unui profesor, maestru, formator, dar începe să fie cu adevărat prezentă atunci când singur începi să acumulezi piesele de care ai nevoie.
Desigur, poate apărea intuiția că trebuie să-ți pui mintea la contribuție, că este momentul prielnic pentru imaginația ta.
Imaginația este a ta, controlul aspectului tău mental, voința ta în ultimă instanță determină complexitatea “obiectului” imaginat, obiectul putând fi aici orice element ce ne populează spațiul cultural extins.
Inspirație, zice dexonline.ro: “Stare de tensiune creatoare, forță creatoare.” Rezultatul intuiției poate fi ignorat, și ghiveciul îți cade în cap. Produsul imaginației poate rămâne ascuns și se poate umple de praf. Dar când ești inspirat, ți se umple sufletul și ești presat din interior să faci ceva. Mai ales să faci ceva având o anumită atitudine, căci inspirația vine din suflet, este ceea ce fațetele sufletului și ghizii de la nivelul sufletului te îndeamnă printr-o mai intensă trăire emoțională. Se vede din exterior când ești inspirat. Este greu să te stăpânești să nu faci ceva atunci când apare inspirația. Pentru că vine din plan emoțional, inspirația pare dezordonată, haotică, pare o formă de exteriorizare a ceva ce fierbe în interior.
Intuiție, imaginație, inspirație, sau ghizi spirituali și sine superior, corp mental, corp emoțional. Nu le separăm în practica de zi cu zi pentru că adeseori lucrează împreună. Sinele superior sesizează momentul, ghizii spirituali aud întrebările tale și oferă momentul prin intuiție, în acel moment corpul mental ridică în aer toate elementele cu care poate jongla exersând imaginația, iar corpul emoțional te însuflețește să crezi cele de mai sus, să le dai ascultare, să le iubești și să le transpui în operă.
În același timp trebuie să conștientizez la ce se referă fiecare element în parte pentru a ști unde să acționez pentru a deveni mai bun. Dacă nu prea simt momentul oportun, îmi lucrez intuiția, dacă nu prea pot să-mi imaginez lucrurile îmi exersez corpul mental, dacă nu prea am chef să fac acele lucruri îmi exersez corpul emoțional.
Vlad T. Popescu
Acest articol poate fi preluat fără modificări și cu precizarea sursei.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.