Natural disaster icons
© Photographer: Print2d | Agency: Dreamstime.com

Cutremur, inundație, mișcări sociale, război, paralizarea serviciilor publice?…

Sper să nu aveţi nevoie de informaţiile de mai jos, dar, dacă e să se întâmple…
“Vine sfârsitul lumii!…” Zâmbim sau ne îngrijoram la auzirea sentintei. Dar, ca români obișnuiți cu implacabila cădere a drobului de sare, nu ne pregătim nici măcar pentru stări speciale și calamități a căror apariție este posibilă, este de așteptat, chiar dacă nu putem preciza o dată anume. Sunt perfect de acord cu cei care spun că moartea în urma cataclismelor naturale sau sociale ține de norocul fiecaruia. Dar! Nu vi s-au întiparit în memorie replicile de genul “fericiți cei care au murit primii, că au suferit mai putin”?
După ce am avut norocul să supraviețuim în acele prime momente, nu ne batem joc de norocul nostru dacă nu știm sa ne gestionam supraviețuirea în momentele dificile care urmează? Ce ar fi de urmărit? Să ne gândim împreuna: Hrana, medicamentele, articolele de igiena personala, hainele, microclimatul, transportul, uneltele, actele si valorile care pot fi schimbate rapid. Pe rând. Oricum nu va pot oferi decât o idee foarte generala, un imbold de a gândi singuri la aceasta problema!
Hrana. Sa nu va gânditi precum strabunicii nostri sa va aprovizionati înainte de orice altceva cu faina, orez si malai. Gânditi-va că trebuie preparate în conditiile în care nu mai avem curent electric, gaze, și nici nu avem îndemânarea si conditiile pentru amenajarea unei bucătarii de campanie. Poate nici lemne de foc. Nu ar fi rău sa aveti în casa lucruri ceva mai moderne, ciocolata, conserve de carne, de peste, biscuiti, fructe deshidratate. Lucruri care rezista la temperatura mediului ambiant, care au termen de valabilitate cât mai lung si care se manânca exact așa cum sunt. Nu ar fi rau sa aveti în camara si 20-30 de litri de apa minerala pentru fiecare membru al familiei si un butoi cu apa de la robinet. Undeva între hrana si medicamente intra dezinfectantele, cum ar fi cloramina, cu ajutorul careia apa mai putin sigura poate deveni potabila.
Medicamentele. Asigurati-va pentru bolile cronice de care suferiti. Pentru traumatisme usoare (pansamente, spirt, rivanol). Pentru diaree (Imodium sau similare). Pentru răceală, gripă.
Articole de igiena personala. Pentru ca, oricât am crede ca se poate si fara, avem nevoie macar de sapun si pasta de dinti. De forfecute si pile pentru unghii.
Hainele. Un rând de haine rezistente, care tin la tavaleala si pot fi purtate în orice condiții meteo, ar fi bine sa stea într-o valiză, rucsac, la îndemâna. Un trening, un hanorac, o pereche de pantofi de sport.
Microclimatul. În conditiile noastre climaterice este vorba de cum ne-am încalzi iarna în absenta curentului electric si a gazelor. O lampa cu gaz este o solutie doar pentru cei care stau la casa si pot ține o canistră cu gaz. Chiar nu știu ce ar putea face locatarii blocurilor…
Transportul. Mașina o sa meargă pâna când se va goli rezervorul. Penuria de benzina este prima de asteptat. Aveti o bicicletă? Poate va fi nevoi sa va deplasati ceva mai repede decât pe jos, sau la distante mai mari, sau cu un minim bagaj.
Uneltele. Nu, nu este vorba sa reconstituiti civilizația umana de la zero. Dar un acoperiș găurit, o ușa ruptă, cine știe ce alte mici accidente trebuie rezolvate cumva. O trusa uzuala pentru tâmplarie-lacatuserie ar trebui sa ajunga.
Actele. Si în conditii normale, pierderea actelor este îngrozitoare. Dar dupa o catastrofa? Când se vor putea obtine altele noi? Aveti grija de acte si, daca estimati ca plecarea din casa va fi mai lunga, luați-le cu dumneavoastră.
Valorile. Se poate întâmpla ca pe termen mai lung sau mai scurt banii, poate chiar si aurul, sa nu mai aiba valoare. Veti putea obtine o serie întreaga de bunuri si servicii doar prin troc. Aveti țigări si alcool peste ceea ce aveti nevoie? Încercați să aveți, în condiții de criza devin moneda forte. Oricât am încerca, nu putem sa strângem toate cele necesare pentru supravietuirea pe termen foarte lung. Catastrofele au si ele un specific al lor, deci nu se poate da o reteta general valabila. Gânditi-va la amenințările cele mai probabile în zona în care locuiți.
Și să dea Domnul să nu aveți nevoie niciodată de lucrurile pregătite în acest scop!

Vlad T. PopescuBlog sare și fumutil© Photographer: Print2d | Agency: Dreamstime.com Cutremur, inundație, mișcări sociale, război, paralizarea serviciilor publice?... Sper să nu aveţi nevoie de informaţiile de mai jos, dar, dacă e să se întâmple... 'Vine sfârsitul lumii!...' Zâmbim sau ne îngrijoram la auzirea sentintei. Dar, ca români obișnuiți cu implacabila cădere a drobului de sare,...un blog Vlad T. Popescu