Purtarea măștii, vesele sau triste, petrecerea cu și (mai ales) fără măsură, în ultimele clipe înainte de Postul Paștelui, adică esența oricărui carnaval, nu puteau să-i inspire lui Goldoni o altfel de comedie decât Piațeta, care nu stârnește râsul superficial, adeseori gratuit, ci, obligându-te la identificarea cu personajele, stârnește urletul interior al neputinței de a fi ceea ce-ți dorești, ceea ce visezi, ceea ce crezi că meriți.
Este tragedia unei vieți mici, provinciale, în care personajele se distrează cu disperarea carnavalului, la modul grotesc. Fete de măritat, nobili scăpătați, negustori ambulanți, hangii șmecheri, văduve în căutarea fericirii, o întreagă faună a provinciei mici, care ucide. Și o poveste căreia, în orice clipă, poți să-i spui continuarea, dar nu pleci de acolo, pentru că vrei să afli cum va fi povestită următoarea scenă.

photosetup.ro

Regizorul, Constantin Florescu, a avut din punctul meu de vedere o viziune neașteptată asupra textului (foarte bine adaptat și editat), posibilă, poate, doar în acel loc și în acel teatru, cu spectatori care ar fi înghețat orice altă trupă, care nu au râs aproape deloc și totuși au reușit să transmită actorilor prezența lor, faptul că înțeleg și le place ceea ce văd.
Scenografia lui Mihai Constantin Ranin a reușit cu numai două proiectoare să redea laguna, iar cu doi pereți de mucava să creeze spațiul de joc ideal și specific venețian.
Coregrafia și mișcarea scenică propusă de Andreea Duță mi s-a părut absolut remarcabilă și slujește foarte bine viziunea regizorală.
Pentru actori… aprecierile sunt în ordinea inversă a vârstei și, culmea, a importanței rolului. Foarte buni Fabrizio și Sansuga, care umplu scena prin simpla lor prezență.
Din păcate nici pe afiș, nici pe site, nici în absentul caiet-program, actorii nu sunt legați de rolurile lor și, dacă nu cunoști trupa, ești pierdut, așa că nu pot spune mai multe acum…

Goldoni a scris Il campiello (Piațeta) pentru a fi jucată în cadrul Carnavalului de la Veneția, unde a și avut premiera în 19 februarie 1756.
Am văzut spectacolul în 25 februarie 2017, la Teatrul Ariel, în Râmnicu Vâlcea.

Piațeta (Il campiello)
adaptare după Carlo Goldoni

Distribuția:
Julliet ATTOH
Cătălina SIMA
Camelia CONSTANTIN
Diana GHERASIM
Tatiana SERGHI
Dan CONSTANTIN
Gabriel POPESCU
Alexandru NUȚĂ
Gogu PREDA
Emanuel BIGHE
Iulia VERDEȘ

Regia artistică: Constantin FLORESCU
Scenografia: Mihai Constantin RANIN
Coregrafia: Andreea DUȚĂ
Muzica: Marina PÎNGULESCU

www.arieltheatre.ro

Vlad T. PopescuCărți de citit, filme de văzutspectacolPurtarea măștii, vesele sau triste, petrecerea cu și (mai ales) fără măsură, în ultimele clipe înainte de Postul Paștelui, adică esența oricărui carnaval, nu puteau să-i inspire lui Goldoni o altfel de comedie decât Piațeta, care nu stârnește râsul superficial, adeseori gratuit, ci, obligându-te la identificarea cu personajele, stârnește...un blog Vlad T. Popescu