Citind cartea mi-am adus aminte de romul cubanez, de fotografiile lui Che Guevara lipite pe pereții camerei, de literatura sud-americană asociată cumva, în mintea mea, mai degrabă cu Cuba, poate și unde Marquez trecea des pe acolo.
Atras de cele câteva fragmente publicate de autor în Dilema, ajunsesem cu câteva zile în urmă la o lansare/prezentare/dezbatere a cărții Hotel Ambos Mundos, de Vintilă Mihăilescu, iar cum Sorin Antohi și Vasile Dâncu i-au prezentat cât se poate de interesant cartea am decis că merită citită. Și bine am făcut!
Gustul dulce al țigărilor cubaneze! Acum, după ce am citit-o, mă gândesc că am fi putut ajuta mult mai consistent economia Cubei dacă nu ar fi redus Ceaușescu importurile. O economie oricum încercată de embargoul american, dar și de tradiții de tot felul care făceau posibilă gluma pe care, plini de invidie de altfel, ne-o spuneam înainte de 1989, cu „Trabajo si, samba no” în pași de samba 🙂
Imaginea celor mai frumoase femei posibile, amestec unic de sânge spaniol, african, arab și asiatic, cu o picătură anglo-saxonă, imaginea femeilor deloc în-corsetate care pot pluti în visul oricărui bărbat și pot dansa în fața lui, așa cum descrie autorul, cu tot corpul lor eliberat de constrângeri, cu tot corpul lor care nici nu a simțit vreodată constrângerea, rămas ne-civilizat în cel mai bun sens posibil. Frumoasă imaginea europeanului care încearcă, nu reușește și nu înțelege dar acceptă faptul că el nu se va putea niciodată mișca așa!
Hotel Ambos Mundos nu este o carte de călătorii, ci un eseu antropologic care se ocupă inclusiv de „turist” în mai toate ipostazele posibile – vă invit să vă analizați și să vă recunoașteți, dar mai ales de raportul cultural între lumea noastră și lumea lor.

Poate că pentru cititorul occidental analiza „Comunismul pentru cine și împotriva cui?” nu înseamnă foarte mult, cum nici pentru cititorii români foarte tineri nu înseamnă prea mult, dar pentru cei care aveau cel puțin optsprezece ani în 1989 oferă câteva lămuriri necesare pentru cum privesc ei comunismul și revoluția și cum de nu scăpăm noi de fapt de comunism și de revoluție.
Și multe lucruri despre cum îl privim pe celălalt și cum ne împărțim între cei care vor să-i integreze pe ceilalți și cei care vor să-i excludă pe cei care nu sunt ca noi…

Imagine de la prezentarea cărții

Vintilă Mihăilescu
Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană

Editura Polirom, 2017

Vlad T. PopescuCărți de citit, filme de văzutcarteCitind cartea mi-am adus aminte de romul cubanez, de fotografiile lui Che Guevara lipite pe pereții camerei, de literatura sud-americană asociată cumva, în mintea mea, mai degrabă cu Cuba, poate și unde Marquez trecea des pe acolo. Atras de cele câteva fragmente publicate de autor în Dilema, ajunsesem cu câteva...un blog Vlad T. Popescu