Cuvintele cheie ale compasiunii
Cumva, în manifestarea compasiunii față de alții, dar și față de noi înșine, totul se poate rezuma la câteva cuvinte spuse din suflet, cu sinceritate, cu bună-intenție, cu iubire binevoitoare, cu suficientă energie ca ele să fie ascultate dincolo de spațiu, dincolo de timp.
Ele vin din spațiul cultural budist și sună cam așa:
„Fie ca tu să fii fericit, fie ca tu să fii eliberat de orice suferință!“
Fericirea ne este afectată de atașamente, ură, ignoranță, pe toate cele patru aspecte ale vieții noastre. Ne atașăm de obiecte, de oameni, de gânduri, de entități spirituale, ignorăm și/sau urâm valori materiale pe care nu le înțelegem, sentimente ale altor persoane sau ale noastre, gânduri ce țin de un sistem de valori mai bun decât al nostru, sfaturi date de ghizii spirituali.
Suferința este incapacitatea de a face față greutăților vieții și incapacitatea de a fi permanent satisfăcuți pe plan fizic, emoțional, mental sau spiritual.
Așa că urarea făcută din tot sufletul, cu suficientă energie, după o justă pregătire, în care asociem întreg universul la dorința și la intenția noastră de a fi cineva fericit, îl poate ajuta pe respectivul să fie mai puțin atașat de obiecte, de persoane, de gânduri, să nu le mai urască pe cele care nu-i aparțin sau pe care nu le înțelege.
Iar urarea făcută tot după o suficientă pregătire ca el să evite orice suferință îl poate ajuta pe respectivul să facă față mai bine greutăților, să facă față mai bine incapacității de a fi satisfăcut pe plan fizic, emoțional, mental sau spiritual.
Urările astea făcute cu suficientă putere, într-un context bine definit, înseamnă și că-l recunoaștem pe celălalt a fi egalul nostru, și că întreprindem acțiunile necesare pentru a-l orienta către o cale mai bună.
Adică: „Fie ca tu să renunți la atașamente și să nu mai manifești atâta ură, fie ca tu să faci față mult mai bine greutăților vieții și să-ți stăpânești mai bine insatisfacția!“
Iar textul de mai sus, o traducere/interpretare a urării budiste, cred că poate fi spus de noi și cu cuvintele noastre, doar să păstrăm sensul.
https://sfat.info.ro/wordpress/?p=2481https://sfat.info.ro/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/P1050052-1024x683.jpghttps://sfat.info.ro/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/P1050052-150x150.jpgSpiritualitate, cursuri, evenimentecompasiune,consiliere,cultura,spiritualitateCumva, în manifestarea compasiunii față de alții, dar și față de noi înșine, totul se poate rezuma la câteva cuvinte spuse din suflet, cu sinceritate, cu bună-intenție, cu iubire binevoitoare, cu suficientă energie ca ele să fie ascultate dincolo de spațiu, dincolo de timp. Ele vin din spațiul cultural budist...Vlad T. Popescuvvv vvvreiki.sfat@gmail.comAdministratorSfat Info
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.